Venecija prvi put podigla nove protupoplavne barijere, strahuje od poplava

Foto: EPA

VENECIJA je prvi put podigla dugo odgađane protupoplavne barijere nakon što su meteorolozi upozorili da bi zbog oluja u kombinaciji s visokom plimom grad mogao biti potopljen.

Mreža od 78 jarkožutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu počela se podizati s morskog dna više od tri sata prije nego što plima dosegne svoj maksimum.

Plima nošena jakim vjetrovima i obilnim kišama trebala bi doseći 130 centimetara, daleko ispod razornih 187 centimetara prošlog studenoga kada se Venecija našla pod vodom. Bila je to druga najveća poplava u povijesti grada.

Gradski oci se nadaju da će kontroverzni, više milijardi eura vrijedan projekt obrane protiv poplave, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico - eksperimentalni elektromehanički modul), ublažiti posljedice nadolazeće oluje.

Osmišljen 1984., projekt MOSE je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima.

Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave - "acqua alta" - uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenja tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.