VELIKA POTJERA U EUROPI Teroristi su planirali napad na baziliku Svete obitelji

Foto: Mossos, 123rf
 
ŠPANJOLSKA policija pokrenula je veliku potjeru diljem Europe za novim osumnjičenim vozačem kombija koji je u Barceloni ubio najmanje 13 ljudi.
 
Prema novim izvješćima, teroristi su planirali napad na baziliku Svete obitelji poznatu pod imenom Sagrada Familia, javlja Telegraph. Policija traga za ostatkom članova terorističke ćelije iz Maroka zbog straha da bi mogli izvesti nove napade u poznatim turističkim odredištima.
 
Wolgang Staudt/Wikipedia
 
Policija je objavila da traže Marokanca Younesa Abouyaaqouba (22). Tinejdžer koji je ranije prijavljen kao glavni osumnjičeni, Moussa Oukabir (17), jedan je od petorice ubijenih nakon drugog napada u Cambrilsu. 
 
Također su izjavili da su osumnjičeni planirali "još sofisticiranije napade" te naveli da su zbog eksplozije u srijedu u Alcanaru teroristi ostali bez materijala, pa su izveli "jednostavnije napade pomoću vozila". Abouyaaqoub je živio u Ripollu, sjeverno od Barcelone, gdje su uhićene tri osobe, a jedna osoba je uhićena u Alcanaru u petak.
 
Kronologija napada u Španjolskoj
 
Alcanar, srijeda navečer - Eksplozija je uništila kuću 200 kilometara južno od Barcelone, pri čemu je jedna osoba poginula. Šef policije Trapero je izjavio da se čini kako su teroristi u kući pripremali eksplozivne naprave. Katalonske vlasti su objavile da su namjeravali koristiti plinske boce u napadu u La Rambli.
 
Barcelona, četvrtak 16:50 -  Bijeli Fiatov kombi se zabio u ljude u središtu Barcelone i ubio najmanje 13, a ranio stotinu osoba. Vozač je pobjegao.
 
Vic, četvrtak 18:30 - Policija je pronašla drugi kombi koji je iskorišten za bijeg u gradu 80 kilometara sjeverno od Barcelone.
 
Sant Just Desvern, četvrtak 19:30 - Automobil se vozio prema policijskoj barikadi izvan Barcelone. Policija je otvorila vatru i kasnije pronašla nasmrt izbodenog muškarca na suvozačevom mjestu. Službenici su izjavili da nije povezan s napadom u La Rambli, ali istraga je u tijeku. Prema jednoj teoriji, automobil je ukraden i otmičar je ubio muškarca te je još uvijek u bijegu.
 
Cambrils, petak 01:00 - Izveden je drugi teroristički napad južno od Barcelone. Policija je ubila petoricu osumnjičenih, uključujući Moussu Oukabira (17). Kasnije su objavili da tragaju za Younesom Abouyaaqoubom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.