Vatrogasci u Australiji zapalili kontrolirani požar, izgorjele kuće

Foto: Epa

U NAMJERI da kontroliranim ciljanim požarima spriječe širenje masovnih požara na sjeveroistoku Sydneyja, australskim vatrogascima vatra je izmaknula kontroli pa je oštećeno ili uništeno najmanje 20 kuća, rekli su dužnosnici.

Vatrogasna služba Novog Južnog Walesa (RFS) rekla je danas da su vatrogasci izgubili kontrolu u ograničavanju "megapožara" na jugu planine Gospers u nedjelju popodne koji se proširio na razinu "izvanrednog stanja" navečer te nastavio gorjeti.

"Na nesreću, stvari ne idu uvijek po planu”

Povjerenik RFS-a Shane Fitzsimmons rekao je da su vatrogasci na terenu pokušavali zaštititi zajednicu "donoseći neke osjetljive i vrlo rizične odluke".

"Na nesreću, stvari ne idu uvijek po planu i vidimo kako se brzo mogu promijeniti te kako destruktivne posljedice mogu biti", rekao je za australsku postaju ABC.

Požar je uništio električne instalacije i 450 kuća je ostalo bez struje.

2000 vatrogasaca bori se protiv 108 požara

"Suša je jako utjecala na vegetaciju, koja je postala vrlo zapaljiva", rekao je ranije Fitzsimmons za TV Channel Nine.

"Vidjeli smo vatru kako neometano bukti pojačana vjetrom." Neka od zemljišta pripadaju gasiteljima koji se bore protiv "megapožara" koji je obuhvatio nekoliko požara u regiji i već uništio gotovo 380.000 hektara zemlje.

Požar bukti 70 kilometara sjeverozapadno od Sydneyja, a vatrena stihija prostire se na više od 60 kilometara dugoj fronti.

U ponedjeljak popodne širom zemlje 2000 vatrogasaca bori se protiv 108 požara, a meteorološka služba predviđa teški toplinski val za veći dio Novog Južnog Walesa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.