Vatikan poručio katolicima da ne pokušavaju preobraćati židove

Foto: Hina

KATOLICI ne bi trebali pokušavati preobratiti židove već s njima raditi na borbi protiv antisemitizma, navodi novi vatikanski dokument prema kojem su kršćanstvo i judaizam međusobno prepleteni, a Bog nikada nije poništio svoj zavjet židovima.

"Crkva je stoga obvezna gledati na evangelizaciju židova, koji vjeruju u Boga, na drugačiji način nego što je to slučaj s ljudima drugih religija i gledišta na svijet," piše u dokumentu Vatikanske komisije za religijske odnose s židovima. "Konkretno, to znači da Katolička crkva ne provodi ili podržava specifične institucionalne misije usmjerene prema židovima".

Dokument od katolika također traži da budu posebno osjetljivi prema značenju shoaha (holokausta) za židove i obvezuje svećenike da "učine sve što mogu sa svojim židovskim prijateljima da odbiju antisemitske porive. Kršćanin nikada ne može biti antisemit, pogotovo zbog židovskih korijena kršćanstva."  

Prvi put jasno protivljenje

Guardian piše
da izvješće ne predstavlja formalnu promjenu službene katoličke doktrine, ono je objavljeno na pedesetogodišnjicu sastanka Vatikanskog vijeća koje je pokušalo podvući crtu nakon stoljeća progona židova na temelju katoličkih učenja.

Vijeće, poznato kao Vatican II, tada je odbacilo koncept kolektivne židovske odgovornosti za raspeće Krista, osudilo antisemitizam i naglasilo zajedničku ostavštinu dviju vjera. Pokrenut je i teološki dijalog koji su kasnije odbili tradicionalisti.

David Kessler, direktor Instituta Woolf za izučavanje međureligijskih odnosa s Cambridgea, kaže da je ovo prvi put da vatikanski dokument jasno navodi protivljenje preobraćanju židova.   

Odnosi katolika i židova su popravljeni nakon izbora pape Franje, on uživa dugo prijateljstvo s argentinskim rabinom Abrahamom Skorkom s kojim je zajedno ispisao knjigu razgovora o pitanjima etike, morala i vjere. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.