Nema odgovora: HRT-u se ne sviđa ideja poligrafa

GLAVNI ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić očito odbija podvrgnuti se poligrafskom testu. Iako smo poslali službeni upit i ponudu u kojoj stoji da je Index spreman snositi sve troškove ispitivanja, nismo dobili odgovor.

>> Ekskluzivno - Novinari HTV-a potvrdili za Index: Ravnatelj HTV-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom

> Tema: Reakcije na Vanju Sutlića

Neslužbeno se na Prisavlju može čuti kako čelni čovjek te televizijske kuće ne želi sudjelovati u "medijskoj hajci Indexa".

Podsjetimo, ravnatelj Sutlić za novinarku HTV-a Ivanu Dragičević Veličković koristio je termin "četnička kurvetina'". Incident se dogodio 5. veljače prošle godine u humanitarnoj emisiji Trudionica, a da je tome zaista tako potvrdilo nam je četvero novinara s HTV-a: Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević i Robert Zuber. Vanja Sutlić, preko glasnogovornika HRT-a, a kasnije i na posebnoj konferenciji za novinare poručio je da ništa od toga nije istina te je najavio sudsku tužbu.

Bez datuma saslušanja

Niz zastupnika najavilo je sjednicu saborskog odbora na kojoj bi se raspravljalo o Sutlićevom ispadu, prvi čovjek HND-a Zdenko Duka najavio je i raspravu na Vijeću časti HND-a dok ga je Izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u optužio za cenzuru u slučaju "Stanković-Kerum" te da se ogriješio o zakon i Ustav. Predsjednik Stjepan Mesić rekao je za Sutlića da se "neće izvući".

Za sada čini se da jedinu štetu trpe četiri novinara HRT-a koji su još u utorak dobili poziv od strane pravne službe da se jave radi saslušanja. Neslužbeno doznajemo da su novinari to odbili, odnosno zatražili su da saslušanje bude u prisutnosti njihovih odvjetnika.

Zatražili su i novi termine saslušanja koje navodno Pravna služba HRT-a još uvijek nije odaslala. Prema neslužbenim informacijama Prisavlje ih tereti da su davali izjave drugim medijima bez da su imali pristanak matične kuće što je protivno Etičkom kodeksu HRT-a. No, nejasno je kako to može biti osnovica za otkaze koji se spominju, jer novinari nisu otkrivali ni financijske podatke o kući niti su otkrivali poslovne tajne.

Privatna "pressica" na javnom TV-u 

"Jučer sam pokrenuo kazneni postupak zbog teške klevete i to je jedini razlog zbog čega smo tiskovnu konferenciju prebacili za danas. Znam da se radi o riječi protiv riječi, ali ovo mi daje dodatni motiv da još odlučnije nastavim raditi ovaj teški posao", rekao je Sutlić jučer na konferenciji za novinare u zgradi Prisavlja što je mnogima bilo čudno.

Naime, ravnatelj je u zgradi HRT-a uz sudjelovanje glasnogovornika te kuće Janosa Roemera govorio isključivo o privatnoj tužbi za klevetu, no ne i o eventualnim štetama za poslovanje te medijske kuće.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.