Vanja Sutlić: Neće me slomiti, napadi na mene znače da dobro radim svoj posao!

"MISLIO sam da ovakva vrsta optužbi i likvidacija ljudi u Hrvatskoj poslije sedamdesetih godina prošlog stoljeća više nije moguća", rekao je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić u razgovoru za Novi list, odgovarajući na optužbe da je Ivanu Dragičević Veličković nazvao "četničkom kurvetinom", a koje su ekskluzivno za Index otkrili novinari HRT-a Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber.

"Pristati na tu vrstu likvidacije znači da u ovoj zemlji više nema pravnog poretka i da više ne postoji nijedan građanin koji je siguran da na taj način neće biti likvidiran", tvrdi Sutlić koji je na pressici održanoj u srijedu optužio novinare HRT-a da lažu i najavio tužbu za klevetu.

"Ne mogu me srušiti zato što nisam lopov pa me se uništava moralno"

"Ovo je prešlo svaku granicu. Ako me se ne može srušiti zato što nisam lopov ili korumpiran, ako se sve što su mi dosad pakirali pokazuje kao prazna puška, onda me se na kraju mora uništiti moralno. I to je ono što se u ovom trenutku pokušava", tvrdi Sutlić.

On, naime, kaže kako mu je cijela afera napakirana, te kaže kako ga je Index i ranije napadao. "Možda ova situacija pokazuje kako ide taj proces lansiranja afera", tvrdi Sutlić. On, naime, kaže da je metom postao nakon što je na priče o korupciji na HRT-u počeo odgovarati javnim natječajima za programe i ostale nabave. Drugi je razlog, kaže, politika, ali ne ona službena. "Možda sam doista bio naivan kada sam nedavno rekao da politika u svom oficijelnom liku nije ta koja mene i najbliže suradnike zivka, nešto traži ili ucjenjuje. Ali ona politika koja djeluje ispod stola i te kako je nazočna i jedan dio motiva za ono što se događa vidim i u tome", kaže Sutlić.

Sukob zbog Hloverke

No, motivi Zubera, Sever, Mikleušević i Knežević su, kaže, znatno prizemniji. Ona ga, kako tvrdi, imaju na zubu otkad je doveo Hloverku Novak Srzić za glavnu urednicu Informativnog programa. "Taj sukob, pun i osobnih netrpeljivosti, kulminirao je u kolovozu prošle godine. U njemu ja, sa stajališta te grupe, nisam podržao njih nego legitimno pravo imenovane glavne urednice da raspoređuje novinare na zadatke i od tog trenutka postao meta", tvrdi Sutlić i dodaje kako taj pristup nema nikakve veze s njegovim osobnim stavovima.

"Još u kolovozu prošle godine ta me je grupa uvjeravala da su oni zapravo na mojoj strani a da će mi Hloverka doći glave", kaže Sutlić i objašnjava kako je njegov "središnji problem" to što je uvjeren da HRT mogu spasiti samo principi, "a ne opredjeljivanje za ili protiv Hloverke Novak Srzić".

"Ne mogu zamisliti bolji kraj karijere nego da mi politika dođe glave"

Porukama iz političkog vrha, između ostalog i od Stjepana Mesića, da će morati odgovarati zbog šovinističkog govora mržnje, Sutlić se ne opterećuje.

"Ako mi politika dođe glave, onda će najbolje pokazati Europi da politika nije otišla iz HRT-a. Ako me politika likvidira, to će mi biti najbolji kompliment. Bolji kraj svoje karijere ne mogu zamisliti. Koju će poruku politika pritom odaslati to je njen problem a ne moj. U ovoj nemiloj situaciji cijenim one političare i javne osobe koji su reagirali jedino onako kako se moglo, ograđujući se da Sutlić mora otići »ako se pokaže istinitim ono za što ga se optužuje«. Samo najprije treba vidjeti što je istina. Ako će se o istini glasati u Saboru, onda istine nema. O istini se ne može glasati u parlamentu niti se o istini uopće može glasati", tvrdi Sutlić.

"Neću dati ostavku, ovaj napad mi je motiv da ostanem"

Glavni ravnatelj HRT-a niti ne pomišlja na ostavku. "Na ovom poslu čovjek često pomisli što mu je to trebalo. Neki su mi rekli da što sam tražio, to sam i dobio. Doista je tako. I dobivam. Batine. Ali za jednog mirnog čovjeka, u ovom slučaju rekao bih, s ponosom na svoje roditelje, dobro odgojenog, za naše prilike intelektualca, olako je u glavi primitivca pomisliti da ga je lako slomiti. Moja prednost je u tome što iza gotovo krhkog lika stoji prilično jaka volja. Puno sam puta u ovom razdoblju pomislio da bi najpametnije bilo reći hvala i otići. Ali u ovoj temi sigurno neću popustiti. Može me se smijeniti, ali sigurno neću otići. Ovakav napad apsolutno mi je najveći motiv da ostanem. On je dokaz da ne griješim i da ovaj posao radim ispravno", podvukao je Sutlić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.