Val nasilja u Švedskoj. Noćas dvije eksplozije, razorena zgrada, troje ranjenih

Foto: Profimedia

DVIJE snažne eksplozije dogodile su se u središnjoj Švedskoj, pri čemu su ozlijeđene najmanje tri osobe i oštećene zgrade. Kasno sinoć dogodila se eksplozija u Hasselbyju, predgrađu glavnog grada Stockholma. Rano jutros oko 175 kilometara jugozapadno dogodila se nova eksplozija, u kojoj je oštećena trokatnica. 

Nije poznato jesu li eksplozije bile međusobno povezane. Švedski radio objavio je da je eksplozija u Linköpingu povezana sa sukobom između kriminalnih skupina. Bombaški napadi i pucnjave su sve veći problem u skandinavskoj zemlji. Dvije bande - jednu vodi švedsko-turski dvojni državljanin koji živi u Turskoj, a drugu njegov bivši poručnik - navodno se bore oko tržišta droge i oružja.

Ove godine je zabilježena 261 pucnjava, 36 osoba je poginulo, a 73 su ranjene. Policija je rekla da su stanovnici pogođenog područja u Linköpingu evakuirani u obližnji sportski objekt. U Hasselbyju su tri osobe prebačene u bolnicu, ali nije poznato u kakvom su stanju, piše Associated Press.

Ranije ovog mjeseca ubijen 13-godišnji dječak

Policija je priopćila kako još nitko nije uhićen. Nakon eksplozija švedska vlada je najavila da će održati sastanak kako bi utvrdila mjere koje se mogu brzo provesti. Švedski ministri pravosuđa i civilne obrane Gunnar Strömmer i Carl-Oskar Bohlin razgovarat će s drugim akterima, uključujući predstavnike općina i regija. 

"Sada okupljamo sve relevantne aktere kako bismo zajedno identificirali što se može učiniti kratkoročno i dugoročno", poručio je Strömmer za švedsku novinsku agenciju TT. Ranije ovog mjeseca 13-godišnji dječak pronađen je upucan u glavu u šumi nedaleko od svoje kuće u blizini Stockholma. Tužitelj je rekao da je njegova smrt jeziv primjer "grubog i potpuno bezobzirnog nasilja bandi".

22. rujna dvije su osobe ubijene, a dvije ranjene kada je napadač otvorio vatru u prepunom baru sjeverozapadno od Stockholma. Policija je navela kako je jedan od ubijenih, 20-godišnji mladić, bio meta napadača, dok se za preostalu trojicu vjeruje da su bili slučajni prolaznici. Motiv je ostao nerazjašnjen. 

Švedska vlada desnog centra pooštrava zakone kako bi se uhvatila u koštac s kriminalom povezanim s bandama, dok je šef švedske policije rekao ranije ovog mjeseca da su zaraćene bande donijele "neviđen" val nasilja u zemlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.