KAOS U SABORU Zastupnici lupali i svađali se, Culej puštao Tuđmanov govor o vragovima

Foto, Video: YouTube

U TIJEKU je sjednica Sabora na kojoj se treba raspraviti prijedlog proračuna za 2018. godinu. Ipak, nakon predstavljanja prijedloga proračuna od stranke predsjednika vlade, na koje su zastupnici imali dosta replika, neki oporbeni zastupnici zatražili su stanke. U saboru već preko sat vremena traju svađe i galama.

TIJEK SJEDNICE:

15:30 Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama.

"Tamo gdje bi se moglo čuvati živote građana ne radimo ništa", ustvrdio je Beljak dodavši kako će njegova stranka predložiti izmjene zakona u skladu s najboljom europskom praksom.

Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele "zataškati i krivotvoriti povijest".

"HDZ je, igrajući slalom između zakona, ukinuo saborsko povjerenstvo, što je sramota, a mi ćemo iz opozicije raditi na tome da sto puta ponovljena laž ne postane istina", poručio je Beljak.

Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu.

14:45 Pogledajte još jednu snimku kaosa u saboru, Culej puštao Tuđmanov govor o vragovima. Video

14:35 Nastavljena je sjednica sabora. Prvi govori Krešo Beljak.

14:00 Uzurpirali ste pravo zastupnicima da postavljaju pitanja ministrima i premijeru, vi ste krivac za situaciju u kojoj se Sabor nalazi, ovo nije faraonsko upravljanje, poručivao je Miro Bulj Jandrokoviću.

HDZ želi sakriti istinu ne samo o Agrokoru, nego i o privatizacijskoj pljački, optuživao je ispred isključenog mikrofona Beljak nakon što je nepozvan izašao za govornicu. Ovo je otpor oporbe na kršenje poslovnika, dovikivao je Mostovac Nikola Grmoja, a Sabina Glasovac (SDP) ustrajavala da dobije priliku replicirati.


Kad je bio moj red bio je nered pa to nisam mogla, tumačila je Jandrokoviću koji joj je uzvratio pitanjem – jeste li i vi lupali pločicom po stolu i konstatirao: "Jeste".

Zakinutom se osjetila i Anka Mrak Taritaš (Glas) pa pozvala da se replike vrate unatrag, konkretno na njenu, treću, jer dalje se, kaže, nisu čule.

Molim vas da prestanemo s obračunom i svađama, pozivao je Jandroković, optužujući oporbu da ne želi dogovor nego svađu.

13:40 "Parlamentarna većina nama u opoziciji uskraćuje elementarna prava koja su nam omogućena Poslovnikom Hrvatskog sabora. Taj teror većine je težak dan za parlamentarnu demokraciju i otvoreni udar na stabilnost i učinkovitost najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela u državi", napisao je Goran Beus Richembergh na svom Facebooku.

13:30 U tijeku je nova stanka. Prije toga je Culej pustio Tuđmanov govor o crvenim, žutim i zelenim vragovima.

13:25 "Ovo nije cirkus, ovo je otpor oporbe na kršenje poslovnika. Ovo je otpor kojeg ste vi izazvali zbog kršenja poslovnika", rekao je Grmoja Jandrokoviću.

13:21 Beljak je, nakon, što mu je netko od HDZ-ovaca dobacio: "Gdje ti je šarafciger", viknuo: "Mislite da se bojimo? Dođite ovdje, hrabri ste kad vas je sto, a sad svi gledate u pod". Zbog toga je Jandroković ranije proglasio stanku.

13:10 Sjednica je nastavljena u nešto mirnijem tonu.

12:50 Uz dernjavu je proglašena stanka do 13:15. "Pa što rade, ovo je nevjerojatno. Štite udaše, zatvaraju arhive", dobacio je netko od Mostovaca.

12:45 Bernardić je pitao Jandrokovića kako krši poslovnik.

"Ma dajte kolega, vi ste dosadni. Toliko su vam prazne optužbe da nemaju smisla, ajde sjednite. Ne mogu vas zaustaviti kako govorite", rekao je Jandroković Bernardiću.

12:40 SDP-ovci i Mostovci se svađaju s Jandrokovićem.

12:30 Nakon što jutros nije održana sjednica Istražnog povjerenstva za Agrokor na kojoj se nisu pojavili HDZ-ovci, u saboru je došlo do velikih svađa. Zapravo, do pravog cirkusa.


Zastupnici su se derali, lupali i međusobno svađali. Bernardić nije želio napustiti govornicu.

"U ovim uvjetima se ne može raditi", rekao je Jandroković.

Kolega Bernardiću, maknite se sa govornice", rekao je Jandroković.

"Pokušali ste ušutkati zastupnike", rekao je Bernardić koji se nije osvrnuo na Jandrokovićevbe riječi.

Onda se makao, ali je iz klupa počeo vikati Petrov tražeći stanku.

"Predlažem da se smirite i da odradimo replike", rekao je Jandroković, ali je u klupama opet počelo lupanje i galama.

"Slažem se da nema smisla, molim kolege iz SDP-a da omoguće svom kolegi da govori. Lupaju vaši članovi", govorio je Jandroković. No, SDP-ovci su nastavili lupati.

12:20 Jandroković nije odobrio stanku jer, kako kaže, najprije želi završiti s replikama. Božo Petrov mu je poručio kako on on opstruira rad Sabora, dok je zastupnik Beljak rekao kako već 10 minuta čeka na stanku, ali mu je predsjednik ne dopušta.

Oporbeni zastupnici tada su počeli lupati po klupama kako bi izrazili nezadovoljstvo, dok je Jandroković rekao kako je on odgovoran za rad Sabora, a kako oporba očiti ne želi da se danas raspravi proračun za 2018. godinu.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.