VIDEO Taksisti na Markovu trgu: Ako prođe novi zakon, odlazimo iz Hrvatske

Foto: Pixsell/Patrik Maček

TAKSISTI iz Zagreba, Dubrovnika i Splita prosvjeduju na Markovu trgu. Kažu kako im nije poznato tko u Hrvatskoj piše zakone s obzirom na to da su za prijedlog novog zakona koji bi regulirao prijevoz u cestovnom prometu doznali iz medija. 

Božo Miletić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik i predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, komentirao je novi zakon.
 
Nisu upoznati s nacrtom novog zakona
 
"Nitko novi zakon nije vidio i mi ne znamo što u njemu piše. Ono što smo pročitali u medijima je užas - otvara se manipulativni prostor za sve, a ugrožava se naš opstanak i djelovanje. Dvije godine ukazujemo na kršenje zakona, tome je svjedočila izjava ministra i premijera, kao i presuda suda koja govori o tome da se radi nezakonito", kazao je Miletić. 

"Postoji niz nezakonitosti i manjkavosti u radu, a nove izmjene zakona ne donose ništa bolje. Ne može biti neograničen broj autotaksi prijevoznika, zagušit će gradove. Naš Zakon o cestovnom prijevozu koji se krši i koji je trenutno na snazi je jedan od najliberalnijih u EU-u, a i on se krši", dodao je Miletić.
 
 
"Kupujte karte za EU i idite iz Hrvatske"
 
"Ako je za vjerovati onome što se čuje o novom zakonu, kupujte karte za Europsku uniju, idemo iz Hrvatske", pozvao je Miletić na prosvjedu.
 
"Zakon nismo vidjeli i to nam smeta, ovdje je riječ o tome da će, ako se ovakav prijedlog o kojemu se piše i prihvati, 2500 autotaksi prijevoznika zatvoriti svoje obrte i biti primorani otići iz Hrvatske", kazao je Miletić.
 
Traže imena autora novog zakona
 
Prosvjednici su izviždali spominjanje premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice vlade Martine Dalić. Poručuju kako se neće tako lako dati. Žele provedbu postojećeg zakona i traže imena autora izmjena Zakona o cestovnom prometu.
 
"Trenutno je hit skrivanje imena autora zakona koji se donose", kazao je Miletić i dodao: "Doznao sam da postoje dvije verzije zakona koji su predloženi, to je užas".
 
 
Taksisti još stižu na Markov trg
 
Jozo Kovačević, predsjednik udruženja Radio Taxi Zagreb, kazao je kako se na Markovu trgu skupilo oko 600 taksista, a da im kolege još pristižu. 
 
"Problem je u tvrtki koja radi neregularno dvije godine i tome se ne vidi kraja", kazao je Kovačević dodajući da se radi o Uberu koji država pušta da radi nezakonito i nitko na to ne reagira. 
 
"Stari zakon je bio sasvim zadovoljavajući, nije ga trebalo mijenjati, trebalo ga je samo primjenjivati u praksi. Cijene autotaksi prijevoza su na granici preživljavanja za nas i ne možemo ih sniziti ako mislimo raditi i plaćati državi davanja", dodao je Kovačević.
 
Traže jednake uvjete za sve
 
Kazao je i kako im konkurencija "već dvije godine radi nekonkurentno, nema zaposlenika pa ne plaća državi ništa, rade im umirovljenici i studenti po par sati dnevno, ne plaćaju poreze ni zdravstveno". 
 
"Tražimo jednake uvjete za sve, a bitna nam je i sigurnost korisnika taksi usluge - građana", zaključio je Jozo Kovačević, predsjednik udruženja Radio Taxi Zagreb.
 
 
Pozvali premijera da prestane s hibridnim ratovima
 
Taksisti su pozvali premijera Plenkovića da prestane s hibridnim ratovima i da primi njihove predstavnike na sastanak. "Ostavimo se hibridnih ratova i brinimo se za domaće poduzetnike", zaključio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Dubrovnik i predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Cilj današnjeg prosvjeda je upozoriti javnost na novi Zakon o cestovnom prijevozu koji bi u javnu raspravu trebao ići 1. prosinca, a kojim bi se omogućila daljnja liberalizacija tog tržišta. 

Isto tako, žele državu upozoriti na činjenicu da je postojeći Zakon još uvijek na snazi i obvezujući za sve dionike u cestovnom prijevozu putnika. 

Novim zakonom nezadovoljni su u Udruženju taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, u Eko Taksiju, Radio Taxiju Zagreb, u dubrovačkom Društvu autotaksi prijevoznika, Udruzi za promicanje auto taksi prijevoza - Radio Taksija Split i Udruzi VG Taxi. 

Novi zakon su poduprli predstavnici Udruženja taksista Hrvatske gospodarske komore i Cammeo grupa. 
 
 
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz taksije, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: taksi.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.