Uskrsnice stižu zaposlenicima HRT-a, Hrvatske pošte, Narodnih novina, ZG Holdinga...

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

USKRSNICE će obradovati dio zaposlenika državnih i javnih tvrtki.

Mnogi se drže pravila da daruju bon do 600 kuna, jer taj iznos ne prelazi oporezivu granicu, ali ima i onih koji su radije isplatili novac, bilo da se radi o 500 ili 1000 kuna. 

Od tvrtki koje su nam dostavile odgovore, uskrsnice najveće vrijednosti dijele se u Hrvatskoj pošti, a najmanje na HRT-u. Razlika je u 700 kuna.

Hrvatska pošta - 1000 kuna

Hrvatska pošta isplatit će uskrsnice u iznosu od 1000 kuna. 

"Sukladno važećem Kolektivnom ugovoru, HP je pripremila i osigurala sredstva za isplatu jednokratne prigodne nagrade u iznosu od 1000 kuna za sve radnike. Prigodna nagrada bit će isplaćena 1. travnja", poručili su iz Ureda za korporativne komunikacije.

Grad Zagreb - 600 kuna

Kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba utvrđeno je da svakom od njih, kao i Javnoj vatrogasnoj postrojbi te zaposlenicima koji obavljaju poslove za vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Grada Zagreba, za Uskrs stiže dar u naravi u visini od 600 kuna. Vrijednost je to za koju se ne plaća porez. 

"Pravo primitka dara u naravi u visini od 600 kuna prigodom uskrsnih blagdana imaju i zaposlenici u ustanovama predškolskog odgoja i ustanovama kulture kojima je osnivač Grad Zagreb temeljem njihovih Kolektivnih ugovora", dodaju iz Grada Zagreba.

 

Zagrebački holding - bon od 600 kuna

Slično je u Zagrebačkom holdingu. 

"Radniku će se za Uskrs dati dar u naravi u najvećem jednokratnom iznosu, čija vrijednost ne prelazi iznos na koji se prema propisima plaća porez. Konkretno, radi se o bonu u vrijednosti od 600 kuna. O odabiru ponuda odlučuju sindikalni povjerenici", kazali su iz Holdinga.

HRT - bon od 300 kuna

Uskrsnice će dočekati i 2833 zaposlenika Hrvatske radiotelevizije. 

"HRT će isplatiti uskrsnicu u vidu primitka u naravi – bon 300 kn po radniku, u skladu s Kolektivnim ugovorom za radnike/ce HRT-a", poručili su.

Hrvatske ceste - 500 kuna

Hrvatske ceste imaju oko 450 zaposlenih. I oni će sukladno Kolektivnom ugovoru dobiti uskrsnicu, ali u novčanom obliku. 

"Hrvatske ceste isplatile su na plaći svojim zaposlenicima uskrsnicu u iznosu od 500 kuna", odgovara glasnogovornica HC-a Tamara Pajić.

Narodne novine - 600 kuna

Imaju se čemu radovati i u Narodnim novinama. 

"Ove godine će djelatnici dobiti uskrsnicu u iznosu od 600 kuna koja će im biti isplaćena u poklon bonovima", kazali su. 

FINA - do 600 kuna

Oko 2700 zaposlenika Financijske agencije dobit će bonove. 

"Još nije donesena odluka o isplati, ali je Fininim Kolektivnim ugovorom (članak 85) za Finine zaposlenike, povodom uskrsnih blagdana, predviđen dar u naravi u neoporezivom iznosu", kazali su iz ureda uprave. Neoporezivi iznos je, rekli smo, do 600 kuna. 

Ništa od uskrsnica za HŽ, NP Plitvička jezera

Hrvatska narodna banka financijskim planom nije predvidjela isplatu uskrsnica. Jadrolinija također neće odriješiti kesu.

Hrvatske željeznice prilagodile su se novonastalim okolnostima: 

"Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora HŽ Infrastrukture d.o.o. koji je bio na snazi do 28.2.2021.godine, a od 1.3.2021. do 30.9.2021. je u produljenoj primjeni, isplata uskrsnice nije predviđena."

Uskrsnica nema ni u Nacionalnom parku Plitvička jezera. 

"Ove godine neće biti isplaćena uskrsnica radnicima. Navedeno proizlazi iz Kolektivnog ugovora za Javnu ustanovu Nacionalni park Plitvička jezera i posljedica je smanjenog obujma poslovanja i ostvarenih prihoda u prethodnoj godini, uslijed epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2", poručili su. 

Ministarstva neće isplaćivati dodatke

Hrvatska turistička zajednica povodom Uskrsa neće isplaćivati financijske naknade zaposlenicima. Naglašavaju kako naknade uskrsnice nisu isplaćivane niti prethodnih godina.

Ministarstva se drže odluke od ranije kad su kao mjeru štednje zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom ukinula i božićnice i uskrsnice. Potvrđeno nam je to iz ministarstava turizma, graditeljstva i obrane. 

Nemaju se čemu radovati ni u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske. Ove godine, kao ni dosadašnjih, ne isplaćuju uskrsnice. 

Kao ni Sigurnosno obavještajna agencija. 

"Materijalna prava državnih službenika i namještenika poput regresa za korištenje godišnjeg odmora ili godišnje nagrade za božićne blagdane ("božićnica") regulirana su odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike nije predviđena isplata "uskrsnica", napisali su u odgovoru.

Hrvatska gospodarska komora također neće dijeliti uskrsnice, kao ni Hrvatske šume.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.