Uskoro poskupljuju cigarete i grijani duhan

Foto: Borna Filić/PIXSELL

OD 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine. To znači i veće cijene cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda (razmjerno nove zamjene za cigarete koja se sastoji od držača i duhanskog umetka).

Prema prijedlogu Ministarstva financija koji je upućen u javnu raspravu, rast će trošarine na sve duhanske proizvode osim e-tekućine.

Najveći rast dogodit će se za grijane duhanske proizvode, za koje trošarina raste s 800 na čak 1400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje od čak 75 posto.

Postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili su od vlade da se podigne baš trošarina na grijani duhan, pod prijetnjom odlaska iz Hrvatske.

>> Dok BAT planira odlazak, duhanske firme u Hrvatskoj su u velikom sukobu

Njihove su zahtjeve podržala još dva velika igrača na hrvatskom tržištu duhanskih proizvoda. 

Indexu su ovdašnje podružnice kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Imperial Tobacco potvrdile da one u potpunosti podržavaju zahtjeve da Ministarstvo financija uvede trošarinski kalendar za razdoblje od dvije ili tri godine, kako bi mogle planirati svoje poslovanje na hrvatskom tržištu. Također, u obje kompanije smatraju da država treba povisiti trošarine na grijane duhane.

Philip Morris International protivi se povećanju toršarina na grijani duhan.

Raste i trošarina na cigarete

Od 1. ožujka raste i trošarina na cigarete. Dosad je bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada, a po novome će biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. 

Trošarina na sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram. Trošarina za cigare i cigarillose raste s 800 na 860 kuna za 1000 komada.

Nakon javnog savjetovanja, nova uredba stupit će na snagu 1. ožujka. Nakon što prođe javno savjetovanje, novu uredbu treba prihvatiti i hrvatska vlada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.