USKOK objavio kako su sudac Vekić i prijateljica prali novac od Mamićeva mita

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

USKOK je objavio za što točno tereti jučer uhićenog osječkog suca Zvonka Vekića i njegovu prijateljicu Natašu Sekulić.

U priopćenju USKOK-a navodi se da je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, doneseno rješenje o proširenju istrage protiv Vekića i Sekulić zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pranja novca.

USKOK navodi da se osnovano sumnja na to da je Vekić od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku, nakon što je kao sudac Županijskog suda u Osijeku pribavio znatna novčana sredstva, u iznosu od najmanje 370.000,00 eura, za ishođenje povoljnih sudskih odluka bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv braće Mamić vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku, zajedno s Natašom Sekulić i, prema prethodnom dogovoru, raspolagao dijelom tih sredstava.

Kupili nekretninu, dva automobila, dio novca držali u sefu...

Tako su Vekić i Sekulić na njeno ime kupili nekretninu u Osijeku, za koju je Sekulić kupoprodajnu cijenu isplatila u gotovini, pri čemu je dio cijene u iznosu od 220.293,45 kune financiran sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela.

Također su na ime Sekulić kupili automobil čija je kupovina djelomično, u iznosu od 24.800,00 kuna, financirana sredstvima pribavljenim počinjenjem navedenog kaznenog djela protiv službene dužnosti, dok je Vekić na svoje ime kupio automobil, za koji je, za potrebe podmirenja dijela kupoprodajne cijene, uplatio iznos od 72.892,71 kune pribavljene počinjenjem kaznenog djela.

Osim toga Vekić je, navodi USKOK, na račun oročenja u eurima u jednoj poslovnoj banci položio ukupno 26.500,00 eura pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, koje je potom iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru. Ujedno je Sekulić u sefu u jednoj poslovnoj banci držala 28.220,00 eura i 320.000,00 kuna, također pribavljenih koruptivnim postupanjem suca Vekića, navodi USKOK.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.