Opasni uragan približava se Kubi, Haitiju i Jamajci, Amerikanci evakuiraju Guantanamo

Foto: Hina

VEOMA snažan uragan Matthew koji je zahvatio Karibe, treba danas stići na Haiti i na Jamajku, nakon čega će krenuti prema Kubi.

Na Jamajci i južnoj obali Haitija proglašena je pripravnost zbog uragana, kao i u istočnom dijelu Kube. Matthew će pratiti snažan vjetar i jake oborine.

Američka Nacionalna meteorološka služba upozorava da će pljuskovi prouzročiti po život opasne poplave i odrone.

U ponedjeljak u 2 sata po srednjoeuropskom vremenu uragan je bio 435 km južno-jugoistočno od Kingstona na Jamajci, s vjetrom do 230 km/h, priopćio je američki Centar za praćenje uragana (NHC). Uragan ostaje u 4. skupini na petostupanjskoj Saffir-Simpsonovoj ljestvici.

Na Haitiju, najsiromašnijoj zemlji u tom dijelu svijeta, gotovo tisuću ljudi koji žive na poluotoku na jugu zemlje smješteno je na sigurno u nedjelju navečer. Osigurano je 1300 skloništa diljem zemlje, dovoljno da primi 340 tisuća ljudi, izvještava CBS.

Međutim, haićanska Civilna služba za zaštitu javlja da su dva ribara već poginula u oluji, prije nego je sam uragan još došao do kopna.

"Ako Bog želi da se dogodi, dogodit će se"

Mnogi odbijaju otići pa ih civilna zaštita upozorava da se ne izlažu pogibli. Slično je i na Jamajci, gdje neki stanovnici kažu da se pouzdaju u Božju zaštitu. "Ne bojim se, ne idem nigdje. Znam da ako Bog želi da se dogodi, dogodit će se", rekla je jedna žena iz Port Royala za CNN.

Velika opasnost za stanovnike i njihove trošne kućice su visoki morski valovi. Na Haitiju je opasnost još veća budući da infrastruktura još nije u potpunosti obnovljena od potresa iz 2010. koji je ubio sto tisuća ljudi, kao i zbog aktualne epidemije kolere koja je ubila još deset tisuća ljudi.

SAD odlučile evakuirati Guantanamo

Matthew će u utorak dopodne zahvatiti istočnu obalu Kube, a odatle će nastaviti put prema Bahamima i Sjedinjenim Državama, po zadnjim meteorološkim predviđanjima.

Matthew je najjači uragan u regiji od Felixa iz 2007.

O prijetnji koju predstavlja ovaj uragan svjedoči i odluka SAD-a da evakuira 700 manje bitnih zaposlenika iz vojne baze na Guantanamu. Zatvorenici osumnjičeni za terorizam, njih 61, neće biti evakuirani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.