Upozorenje: Lijek Avandamet jednako opasan kao Avandia



KONTRAINDIKACIJE, nuspojave, posebna upozorenja i mjere opreza koje se odnose na lijek Avandiju, koji je u SAD-u došao pod posebnu lupu javnosti zbog skandala sa zataškavanjem problema koje lijek može izazvati, vrijede i za lijek Avandamet, također dostupan u Hrvatskoj, upozorila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Avandamet koji, kao i Avandiju, proizvodi britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline, sadrži istu aktivnu tvar kao i Avandija, roziglitazon, a usto sadrži i metmorfin. Oba lijeka koriste dijabetičari, a kod oba su kontraindikacije ustanovljene kod pacijenata koji pate ili su patili od zatajenja srca i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Iste aktivne tvari

"Europska agencija za lijekove (EMEA) je 24. siječnja 2008. objavila priopćenje za javnost u kojem se navode preporuke za ograničenja u primjeni antidijabetičkih lijekova s djelatnom tvari roziglitazon. U Republici Hrvatskoj je roziglitazon dostupan pod zaštićenim imenima Avandia (roziglitazon) i Avandamet (roziglitazon/metformin)", stoji u uputi o Avandiji.

U listopadu 2007. EMEA je završila ocjenu roziglitazona i zaključila da je korist primjene roziglitazona u liječenju dijabetesa veća od mogućih rizika. Naglašeno je da je potrebno dodati upozorenje da pacijenti koji boluju od ishemičke bolesti srca lijek smiju koristiti samo nakon opširne liječničke evaluacije individualnog rizika.

Uključeno u upute

Također je, na temelju zaključka Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove (CHMP), preporučeno da se u informaciju o lijeku unese upozorenje da se lijek ne preporučuje bolesnicima koji boluju od ishemične bolesti srca i/ili periferne bolesti arterija.

Dodano je i da bi se kao novu kontraindikaciju trebalo navesti akutni koronarni sindrom, kao što su angina pectoris ili neki tipovi srčanog infarkta, jer lijek nije bio adekvatno testiran ni kontroliranim kliničkim studijama u bolesnika koji boluju od navedenih bolesti.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je u skladu s odlukama i preporukama EMEA-e još 2008. godine u upute o lijeku uključila upozorenje da je roziglitazon rizičan za srčane bolesnike. Avandiju u Hrvatskoj koristi oko 4.500 pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2, a Avandamet koristi 300 ljudi. Za Avandiju su zabilježene četiri prijave sa četiri nuspojave. U tri prijave radilo se o pojačanom opadanju kose, koje je i prestalo nakon prestanka uzimanja lijeka, a u jednom slučaju radilo se o blažem edemu potkoljenice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.