UN poziva na veća ulaganja u vodne resurse

Ilustracija: EPA

UJEDINJENI NARODI pozvali su na veća ulaganja u vodne resurse, u svojem izvješću o Razvoju vodnih resursa u svijetu 2021.

Priznanje, mjerenje i izražavanje vrijednosti vode i njezino uključivanje u proces donošenja odluka od temeljne su važnosti za održivo i pravedno upravljanje vodnim resursima kao i ostvarenje UN-ovih ciljeva održivog razvoja, ističe se u izvješću.

"Prečesto vrijednost vode ili sav skup njezinih vrijednosti nisu uopće istaknuti u procesu donošenja odluka", navodi se u izvješću koje je pripremio UNESCO. 

Vrijednost vode za društvo oslanja se na infrastrukturu izgrađenu za njezinu pohranu i distribuciju, po izvješću, koje poziva na veća ulaganja u upravljanje vodom. No neki infrastrukturni projekti su puka taština i u konačnici su neučinkoviti, zaključuje se u izvješću.

Mnogi nemaju uvjete za pranje ruku

Otpadne vode dodatni su izazov, upozorava UN. Istodobno, pandemija koronavirusa najteže je pogodila ljude koji žive u slamovima, upozoravaju autori. 

Globalno, više od tri milijarde ljudi i dvije petine zdravstvenih ustanova nemaju odgovarajuće uvjete za pranje ruku, što je ključno u sprječavanju širenja bolesti kao što je covid-19.

Izvješće ističe da je voda "osnovna ljudska potreba, potrebna za piće i sanitarne i higijenske potrebe i da održava život i zdravlje".

Autori pozivaju da se vrijednost vode sagleda na drugačije načine i da se s njome postupa više holistički.

"Voda očito ima vrijednost. Na neki način vrijednost vode je beskrajna, budući da život bez nje ne postoji i za nju ne postoji zamjena."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.