UN: Obje strane u libijskom ratu su počinile ratne zločine

UN-OVI istražitelji su optužili vladine snage u Libiji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Stručnjaci za ljudska prava su pronašli dokaze za zločine, uključujući i ubojstva te mučenja, a sumnjaju kako iza njih stoji libijski vođa Moamer Gadafi.

UN-ova misija je zaključila kako su i opozicijske snage krive za zlostavljanja koja se mogu smatrati ratnim zločinima, no s te strane je mnogo manje slučajeva. Svoj izvještaj su trojica stručnjaka za ljudska prava jučer predstavila u Ženevi, piše BBC.

Pobunjeničke snage muče strane radnike


Trojac se u Libiji susreo s obje strane u sukobu, kao i s udrugama za ljudska prava i liječnicima te obiteljima zatočenih. Svoje zaključke su temeljili na izjavama koje su dobili u preko 350 razgovora obavljenih u područjima koje drži vlada i pobunjenici te u izbjegličkim kampovima izvan Libije.

"Došli smo do zaključka da su zločini protiv čovječnosti i ratni zločini počinjeni od strane vladinih snaga u Libiji", napisali su u izvještaju te su dodali kako su dobili i nekoliko dokaza o zločinima s pobunjeničke strane. Opozicijske snage provode muče i okrutno postupaju s civilima, posebno sa stranim radnicima. O izvješću će u ponedjeljak raspravljati UN-ovo Vijeće za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.