Umro Simo Dubajić, bivši partizanski zapovjednik optužen za masovni pokolj

BIVŠI partizanski zapovjednik koji je tijekom II. svjetskog rata sudjelovao u egzekucijama ratnih zarobljenika i koji se javno hvalio da je pobio 10.000 Hrvata te je izrazio žaljenje što ih nije ubio barem 100.000, 86-godišnji Simo Dubajić, preminuo je u srijedu u Beogradu. Već duže vrijeme se pisalo kako je teško bolestan i na umoru.

Podsjetimo, krajem ožujka ove godine je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) pokrenulo istragu protiv Dubajića te je zatražilo raspisivanje međunarodne tjeralice. DORH je tada izvijestio kako se Dubajića, koji je rodom iz Kistanja pored Knina, tereti za izdavanje zapovjedi kojom je na Kočevskom rogu u Sloveniji ubijeno najmanje 13.000 ratnih zarobljenika između 26. svibnja i 5. lipnja 1945. godine. Ipak, sam Dubajić je 1990. godine u intervjuu za beogradski tjednik Svet priznao sudjelovanje u likvidacijama čak 30.000 ratnih zarobljenika.

U Hrvatskoj je protiv njega podnesena i optužnica, kojom ga se teretilo za terorizam, odnosno organiziranje postavljanja barikada na ceste 1990. godine i organiziranja straža koje su pucale po civilima. Ta je optužnica protiv njega podignuta još 1993. godine, a podnijelo ju je karlovačko vojno državno odvjetništvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.