Ukrajinski vojnici povučeni s bojišnice: Rusi su metodički sravnili Severodonjeck

Foto: Profimedia

UKRAJINSKI vojnici koji su se vratili s bojišnice na istoku zemlje opisali su uvjete koji su vladali u borbama za velike gradove u regiji Luhansk, naročito Severodonjeck, koji su Rusi nedavno potpuno okupirali.

Poručnik Volodimir Nazarenko (30), zamjenik zapovjednika bataljuna Sloboda ukrajinske nacionalne garde, bio je u Severodonjecku kad je došla zapovijed o povlačenju iz tog grada.

Tijekom bitke za Severodonjeck, koja je trajala mjesec dana, ruske snage pretvorile su grad u kojem je prije rata živjelo više od 100.000 ljudi u "spaljenu pustinju", rekao je Nazarenko. 

"Grad je metodički sravnjen sa zemljom"

"Granatirali su nas svakog dana. Ne želim lagati o tome. Nema zgrade koja nije dobila salvu granata", rekao je ukrajinski poručnik pa dodao: "Grad je metodički sravnjen sa zemljom."

U trenutku kad je 24. lipnja došla zapovijed o povlačenju, Ukrajinci su bili opkoljeni s tri strane te su branili kemijski pogon u kojem su se skrivali i civili.

Artem Ruban, vojnik u Nazarenkovu bataljunu, rekao je: "Ako je negdje na zemlji postojao pakao, to je bilo u Severodonjecku."

"Samo je unutarnja snaga našim dečkima omogućila da brane grad do posljednjeg trenutka", dodao je Ruban.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.