Ukrajinski obavještajci: Ova žena je pripremala atentat na Zelenskog

Foto: SBU

UKRAJINSKA sigurnosna služba (SBU) priopćila je danas da je uhitila doušnicu optuženu za pomaganje Rusima u planiranju napada na predsjednika Volodimira Zelenskog dok je bio u posjetu poplavljenom području. SBU tvrdi da je uhićena žena prikupljala obavještajne podatke kako bi pokušala saznati plan puta Zelenskog prije njegova posjeta Mikolajivskoj oblasti na jugu zemlje. 

Objavljena je zamućena slika žene koju su zatočili maskirani časnici u kuhinji, kao i neke telefonske poruke i rukom pisane bilješke o vojnim aktivnostima. Zelenski je na Telegramu napisao da ga je šef SBU-a obavijestio o "borbi protiv izdajnika".

Prijeti joj do 12 godina zatvora

SBU navodi kako je Ukrajina bila svjesna da se priprema zavjera i da je uvela dodatne sigurnosne mjere tijekom posjeta Zelenskog. Smatraju da je osumnjičenica pomagala Rusiji u pripremi "masovnog zračnog napada na Mikolajivsku oblast". Naglašavaju da su ukrajinski službenici nadzirali osumnjičenicu kako bi dobili više informacija o njezinim ruskim voditeljima i zadacima. 

Policajci su zatim uhvatili ženu "na djelu" dok je pokušavala proslijediti obavještajne podatke ruskim tajnim službama, priopćio je SBU. Dodali su kako je osumnjičena žena živjela u gradu Očakovu i da je prije radila u trgovini u tamošnjoj vojnoj bazi.

Navodno je fotografirala lokacije i pokušavala dobiti informacije od osobnih kontakata u okolici. Mogla bi se suočiti s optužbom za neovlašteno širenje informacija o kretanju oružja i trupa. Bude li osuđena, mogla bi odslužiti do 12 godina zatvora, piše Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.