Ruska vojska raspada se sama od sebe. Ukrajina će imati još jednu pravu šansu

Foto: Profimedia

KAD je zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, prije nekih mjesec dana stavio baby Yodu na odoru, očigledno je time htio nešto poručiti. Valjda da će on pobijediti ne na silu nego na inteligenciju.

Možda je baby Yoda Zalužni bio u pravu kad je odlučio da će samo formalno pokrenuti proljetnu protuofenzivu, kako bi ostvario obećanje koje je predsjednik Zelenski još zimus dao Ukrajincima, pa je potom krenuo u tzv. oblikovanje bojišta pokušavajući Rusima nanijeti što veće gubitke uz ograničenje vlastitih. Ako se ruska vojska raspadne sama od sebe, Zalužnog će slaviti kao jednog od najvećih stratega ikad.

No ako se Rusi održe, a Zalužni ne iskoristi više od 70 milijardi vrijedno oružje dobiveno sa Zapada, ugrozit će opstojnost Ukrajine. 

Ukrajina će imati još jednu priliku

Ukrajinska vojska će imati još jednu priliku na zimu, po smrznutim poljima, napraviti novu ofenzivu jer će do tada dobiti još neka napredna oružja. Prije svega američke tenkove Abrams, ali i krstareće projektile GLSDB. Možda im predsjednik Biden konačno odobri isporuku balističkih projektila ATACMS.

Ako general Zalužni sačuva veći dio zapadnih tenkova i borbenih vozila, a njihove ih posade nauče koristiti noću, možda nešto naprave u dugim i hladnim zimskim noćima. Nažalost po Ukrajince, to je puno previše možda.

Za sada im ne ide dobro. Ukrajinska vojska od 4. lipnja, kad je krenula velika protuofenziva, do danas nije napravila nešto naročito, pogotovo oko Bahmuta koji nema nikakav vojni značaj. 

Ruska vojska se počela raspadati sama od sebe

Međutim, ruska vojska se počela raspadati sama od sebe. Po dostupnim informacijama, pokušaj oružane pobune Wagnera predvođenim Jevgenijem Prigožinom ipak nije bio samo "operetni nastup". Prigožin je imao saveznike u samom vrhu ruske vojske. The Wall Street Journal je 13. srpnja objavio tekst u kojem se tvrdi da je najmanje 13 visokopozicioniranih ruskih časnika pritvoreno te da je još najmanje 15 smijenjeno s dužnosti zbog sumnje da su surađivali s Prigožinom.

To nije spriječilo Prigožina da u noći s 11. na 12. srpanj objavi video u kojem je najavio povratak Wagnera na ukrajinsko bojište 5. kolovoza. Ne treba ni reći da je video odmah izazvao burne reakcije, koje nisu dugo potrajale jer je isti dan rusko ministarstvo obrane objavilo da je Wagner predao teško naoružanje. Razoružani Wagner više nije prijetnja niti ima ikakvu borbenu vrijednost. Wagner praktički više ne postoji.

U svakom slučaju, Ukrajinci imaju jednu brigu manje. Zapravo 25 tisuća briga manje, koliko je Wagner imao vojnika u trenutku početka oružane pobune. Kako Wagnera više nema, ruski generali će morati smisliti kako popuniti tu rupu.

Ruska vojska nikad više neće biti slaba kao što je sada

A da to neće biti nimalo lako, pokazuje primjer ruskog generala Ivana Popova, sada već bivšeg zapovjednika 58. armije. Popov je odlučio izaći u javnost s dijelom problema koje ruska vojska ima u Ukrajini, nakon što nadređeni, prije svega načelnik glavnog stožera general Valerij Gerasimov, nisu prihvatili njegove zahtjeve.

Na snimci koja je dospjela u javnost Popov priča o problemima artiljerije. Međutim, zna se da je najveća zamjerka Popova bila nemogućnost rotacije vojnika jer ih nema tko smijeniti. Putin je u rujnu prošle godine dozvolio mobilizaciju 300 tisuća pričuvnika i nakon toga se nije usudio to ponoviti. Bez mogućnosti smjene jedini način da ti vojnici odu s bojišta je ili pogibija ili teško ranjavanje.

Popov je to rekao Gerasimovu, koji je i sam itekako svjestan tog problema, kao što zna i da Putin neće dozvoliti novu mobilizaciju. Kako ne može smijeniti vojnike u rovovima, Gerasimov je smijenio Popova. 

Ruska vojska više nikad neće biti tako slaba kao što je sada. Jedino bi otvorena pobuna časnika i vojnika još više pogoršala stanje. Ako general Zalužni očekuje da će neprijatelj pobijediti sam sebe, uskoro bi se mogao gorko razočarati. Od članstva u NATO-u neće biti ništa još godinama, možda i desetljećima.

Zapadna skladišta sve su praznija, a proći će godine dok se vojna proizvodnja ne pokrene. I na kraju, neumitno će doći 5. studenog iduće godine i američki predsjednički izbori. Kad vrijeme neminovno curi, pasivnost nije najbolji odabir. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.