Nijemcima protiv Mađarske zabranjeno obojiti stadion u dugine boje, pogledajte razlog

Foto: EPA

KROVNA europska nogometna organizacija UEFA zabranila je Nijemcima da stadion na utakmici s Mađarskom oboje u dugine boje. 

Podsjetimo, simbolom LGBT zajednice Nijemci su htjeli obojiti Allianz Arenu u Münchenu zbog antigej zakona koji je donio mađarski parlament na prijedlog Orbanove vlade. Taj zakon zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima.

UEFA je taj zahtjev odbila obrazlažući kako to ima političke konotacije. Poručili su da poštuju zastavu duginih boja te su promijenili profilnu sliku u varijaciju grba UEFA-e u duginim bojama, no zahtjev grada Münchena su svejedno odbili i stadion večeras neće svijetliti u duginim bojama. 

"Danas je UEFA ponosna što može nositi dugine boje. To je simbol koji utjelovljuje naše temeljne vrijednosti i promovira sve u što vjerujemo - pravednije i ravnopravnije društvo, tolerantno za sve, neovisno o njihovoj pozadini, vjeri ili rodu. Neki su UEFA-inu odluku da odbije zahtjev Grada Münchena da se stadion u Münchenu oboji u dugine boje protumačili kao političku. Naprotiv, sam zahtjev je bio politički, povezan s prisutnošću mađarske reprezentacije na večerašnjoj utakmici s Njemačkom. Za UEFA-u duga nije politički simbol, nego znak naše čvrste predanosti raznolikijem i uključivom društvu", poručila je UEFA. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.