Udruga liječnika poslodavaca neugodno iznenađena izjavom Grba-Bujević o koncesijama

Foto: PIXSELL/POOL

HUP-ova Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu izrazila je u utorak neugodnu iznenađenost izjavom ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grba-Bujević da treba ukinuti koncesije u zdravstvenoj zaštiti i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba-Bujević prošloga je tjedna u intervjuu za Glas Istre izjavila da su poplava u Gunji, migrantska kriza i borba protiv koronavirusa pokazale veliku fragmentaciju javno-zdravstvenog sustava. Poručila je da to treba hitno mijenjati i sugerirala da treba ukinuti koncesije i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja. 

HUP-ova udruga u reakciji ocjenjuje da je Grba-Bujević paušalnim izjavama nanijela štetu liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i cijelom sustavu privatnog zdravstva u Hrvatskoj.

"Pokazala je veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) koji sudjeluju u sprječavanju bolesti i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva. U vrijeme trajanja epidemije covida-19 radili su u nemogućim uvjetima, bez radnog vremena i na dispoziciji svakom svom pacijentu, ali i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite", ističu u priopćenju.

Podsjećaju da su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2019. ukinute koncesije te liječnici PZZ-a rade u ordinacijama, tj. privatnim praksama kao ugovorni partneri HZZO-a sa svim obvezama koje iz tog ugovora proizlaze. Opseg prava na zdravstvenu zaštitu ne ovisi o tipu vlasništva u PZZ-u, već o pravima iz zdravstvenog osiguranja, naglašava udruga.

Napominju i kako su, u posebnom dopisu upućenom nadležnim tijelima (Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ), pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

"Stava smo kako se ovakvim izjavama radi velika šteta i diskriminacija privatnog zdravstva što je nedopustivo osobito uzimajući u obzir da u većini europskih zemalja u zdravstvu djeluju i javne i privatne ustanove", poručuje Udruga. 

Ocjenjuje da se sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni, pokazala kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru.

Izjavu Grbe Bujević o potrebi ukidanja koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prošloga je tjedna osudila i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) koja ju je prozvala da koristi visoku poziciju kako bi zastupala nečije interese.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.