Ubojici iz najgoreg antisemitskog napada u povijesti SAD-a prijeti smrtna kazna

Foto: Profimedia

Muškarca koji je 2018. godine ubio 11 vjernika u sinagogi u Pittsburghu porota u američkoj državi Pennsylvaniji proglasila je krivim. Suđenje Robertu Bowersu (50) sada prelazi u fazu izricanja presude, a sud je spreman odlučiti treba li mu biti izrečena smrtna kazna.

Napad koji se dogodio 27. listopada u sinagogi Drvo života bio je najsmrtonosniji antisemitski napad u povijesti SAD-a. Bowers se izjasnio nevinim po sve 63 točke optužnice protiv sebe. Porota ga je proglasila krivim po svim točkama optužnice, javljaju lokalni mediji.

Smrtna kazna za ubojstva iz mržnje

Tijekom trotjednog suđenja tužitelji su pozvali 60 svjedoka koji su pokušavali dokazati da je motiv napada bila mržnja prema Židovima.

Bowersovi odvjetnici nisu pozvali ni jednog svjedoka i nisu negirali da je on odgovoran za napad, ali su tvrdili da je motiv bila umišljena mržnja prema imigrantima i židovskoj neprofitnoj skupini, a ne prema židovskom narodu.

Prema saveznom zakonu SAD-a, kako bi porota izrekla smrtnu kaznu, tužitelji moraju dokazati da je Bowers bio motiviran rasnom mržnjom ili da ih je ubio kako bi ih spriječio da izražavaju svoja vjerska uvjerenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.