Ubio se nakon poruke Kerumova mesara: Pare do podne ili ti ide brada u potiljak!

MIRAN PELIVAN zvani Mrki, Kerumov mesar i član Nadzornog odbora Hajduka, pravomoćno je osuđen za pokušaj protupravne naplate 6 i pol tisuća kuna od trgovca stokom Zorana Bilonića, koji je samo dan nakon što je na mobitel primio njegovu SMS poruku - oduzeo sebi život! Na guvnu pred kućom u Vojniću kod Trilja hicem iz puške rasuo je sam sebi bedro. Iskrvario je vrlo brzo, u sinjskoj ambulanti mogli su tek konstatirati smrt.

Poruka koju je Mrki uputio 27-godišnjem Biloniću, glasila je: "Do podne mi donesi novce ili ti ide brada u potiljak." Poslao ju je u 19.55 sati 27. siječnja 2004. godine. Manje od 24 sata poslije Bilonić je bio mrtav!

"Nemojte ga štititi, zapalit ćemo vam kuću"

Prije nego što je raznio arteriju, na dan smrti, oko 7 sati ujutro, tražili su ga Mrkijevi pajdaši, Denis Petar Karadža i Marijan Jozipović. Karadža je upao u Bilonićevu kuću. On se u strahu skrio. Strini je rekao da im kaže da ga nema. 

Nije ih to zadovoljilo pa su opet došli. U 9 i pol Karadža govori strini: "Gospođo, meni ste rekli da Zorana nema u sobi, a bio je u kući. Nemoj ga štititi i pravdati, vrlo dobro znaš tko je i što je. Doći ću i zapalit ću vam kuću." Ekipi se pridružio i Dinko Odak, Pelivanov vozač, koji je nekoliko dana prije nesretnom Biloniću na sastanku u kafiću Deni u Trilju najavio da mu se crno sprema ako ne vrati dug. Još jednom su oko 13.10 sati došli do Bilonićeve kuće. Nije ga bilo. Skrio se u blizini s napunjenom lovačkom puškom. 

U 13.15 sati upravo Odaka zove na mobitel. Kazao mu je da je izgubio njihov novac, ali da on za to nije kriv. Onda se upucao.

Mrki je samo htio podsjetiti na rješavanje duga

Bilonić je, inače, Pelivanu dugovao novac za bika, Odaku za svinje (30 odojaka i dvije krmače), Karadži za četiri krave, a Jozipoviću za tri junca. Sudac Općinskog suda u Sinju Željko Gusić četvoricu je oslobodio u travnju 2008. godine uz pomalo čudno obrazloženje kako se ne može zaključiti da je njihova namjera bila protupravna naplata duga. Sudac Gusić ide dalje pa zaključuje kako Biloniću nisu ni prijetili. Pelivan ga je samo htio podsjetiti da mu se javi da riješe dug, navodi sudac Gusić u presudi, koju je Županijski sud u Splitu po žalbi državnog odvjetništva vratio na ponovno suđenje.

U obnovljenom postupku Pelivan i društvo osuđeni su na uvjetne kazne zatvora. Kerumov mesar dobio je osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, a ostali po deset mjeseci uvjetno.

"Osuđuju se nevini, ja ljudima pomažem"

Presuda je postala pravomoćna u prosincu 2009. godine, svega koji dan nakon što je Mrki izabran u Nadzorni odbor Hajduka. Bilo je to na legendarnoj skupštini Hajduka kad je Torcida ishodila da im se novi članovi odbora predstave. Uz prijatelja Livaju, prijatelja Gruicu, zeta Petroslava Sapunara, na pozornicu je kročio i Mrki, bliski Kerumov suradnik i drugar, kojeg je uoči imenovanja branio sljedećim argumentima. "Pa što ima veze da je mesar, i ja sam strojar pa po tome ne bih nikada postao gradonačelnik." Eto, ispostavilo se da Mrki nije samo mesar, već i da je upleten u krajnje sumnjiv slučaj, koji je završio tragedijom.

On ne zna da je predmet pravomoćno zaključen, ali ipak je spremno komentirao. "Osuđuju se nevini ljudi. Istina je da sam poslao poruku, ali Bilonić je nije ni vidio. To se pokazalo na suđenju. Ja s njegovom smrću nemam nikakve veze. Poruku sam poslao u afektu. Nikada ne bih napravio nikakvo zlo. Ja ljudima pomažem. Koliko mogu", kazao je Pelivan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.