Na hrvatskim aerodromima u srpnju 220 tisuća više putnika nego lani

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Značajan je porast broja putnika u hrvatskim zračnim lukama u srpnju u odnosu na isti mjesec prošle godine.

11 posto više putnika u srpnju nego lani

Hrvatske zračne luke u srpnju ove godine prihvatile su i otpremile ukupno 2.226.129 putnika, što je 10.99 posto više nego u srpnju prošle godine, kad se radilo o 2.005.592 putnika.

Najveći porast bilježi dubrovačka zračna luka, čak 16.88%. Što se tiče srpnja na splitskom aerodromu, iako porast od 3.47 posto ne zvuči toliko puno, treba reći da su 770.502 putnika rekordan broj koji je neka od domaćih zračnih luka imala u jednom mjesecu.

Porast bilježi i Zračna luka Zadar, od 13,87%, kao i Pula, koja je prihvatila i otpremila 15.36 posto putnika više nego lani. Zračna luka Zagreb imala je 17.08% putnika više nego u istom razdoblju prošle godine. Zračne luke Rijeka i Brač jedine bilježe neznatno manji broj putnika u srpnju ove godine naspram istog mjeseca lani.

Očito "manjak" ne nastaje zbog onih koji putuju avionom

Ove brojke svakako treba promatrati u kontekstu podatka da je hrvatski Jadran u srpnju posjetilo 144.879 turista manje nego prošle godine, prema podacima Hrvatske turističke zajednice.

>>Pogledajte točne brojke: Ovo su dolasci i noćenja lani u srpnju i ovog srpnja

>>Zašto je u srpnju bilo 150 tisuća turista manje? "Doveli smo se u zabludu"

Smatra se da je razlog manjeg broja dolazaka kriza na njemačkom tržištu, zbog čega se vjeruje kako je u srpnju ove godine došlo pedesetak tisuća njemačkih turista manje, ali i snažan rast cijena, što turiste navodno odbija od Hrvatske.

Iako ove brojke zračnih luka obuhvaćaju i aerodrome na kontinentu, ovolika razlika u broju putnika u najvećim zračnim lukama na Jadranu jasno sugerira da se taj "manjak" gostiju ne odnosi na one koji u Hrvatsku dolaze zrakoplovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.