U Zadru već 20 godina stoji spomen-ploča koja veliča NDH: "Ustaški sine"

ISPRED ulaza u zgradu Ureda državne uprave Republike Hrvatske u Zadru nalazi se ilegalno postavljena ustaška spomen-ploča, javlja Zadar News

Naime, ploča je podignuta poginulom branitelju u Domovinskom ratu Rajku Lozi, ali se na ploči nalazi kontura u obliku granica NDH.

Također, na ploči se nalazi i grb s prvim bijelim poljem, ali i tekstom u kojem su neki od dijelova "Hrvatski viteže, ustaški sine" i "Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisnu Državu Hrvatsku". 

Osim što je odavanje pijeteta branitelju Domovinskog rata na ovakav način u najmanju ruku upitno, također je i ilegalno s obzirom na to da je veličanje NDH zabranjeno zakonom. 

SDP-ovka pozvala službe da maknu ploču

Irena Dragić, SDP-ova vijećnica u Gradskom vijeću Grada Zadra, više je puta upozoravala na pitanje sporne spomen-ploče. 

"Ustaška spomen-ploča u Zadru se nalazi više od 20 godina i to je neprihvatljivo. Na sjednicama GV-a sam više puta upozoravala i molila gradonačelnike da uklone takvu ploču koja veliča NDH. Svojedobno mi je bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao da ta spomen-ploča tamo stoji jer se on sažalio nad obitelji poginulog branitelja. Sve u redu, žrtvi se uvijek treba pokloniti, ali da se usred Zadra nalazi to što se nalazi je neprihvatljivo i nakaradno", rekla je Dragić.

Pozvala je nadležne službe da hitno maknu tu spomen-ploču jer ne postoji nikakva odluka Gradskog vijeća prema kojoj se ona tamo može postaviti. 

"Taj prijedlog nikad nije prošao nadležni odbor niti se o istome glasovalo na nekoj od sjednica GV-a, dakle radi se o čistom kršenju zakona. Čak i da je donesena takva odluka, a nije, ploča kakva je danas tamo s takvim obilježjima ne može stajati na javnoj površini, ali ni igdje drugdje u Republici Hrvatskoj", zaključila je Dragić za Zadar News

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.