U Tučepima općinskim vozilom postavili ilegalnu terasu na pomorsko dobro

Foto: Nezavisna lista, Čitatelj

NA pomorskom dobru u Tučepima lokalni poduzetnik postavio je štekat bez potrebnih dozvola, a materijal je dopremljen ni manje ni više nego vozilom u vlasništvu općinske komunalne tvrtke.

Sve su snimili vijećnici Nezavisne liste i objavili na Facebooku. Bilo je to 23. travnja. Do danas, dvadesetak dana kasnije, štekat stoji na svom mjestu. Iako je utvrđeno da nema potrebne papire i da se nalazi na pomorskom dobru. Mještani s kojima smo razgovarali vjeruju da investitora štekata Ivicu Bušelića štite institucije, ponajviše - Općina Tučepi. 

Vijećnici: Općina daje ruke u uzurpaciji pomorskog dobra

Nezavisna lista Tučepi na Facebooku je pojasnila svoje viđenje situacije. 

"Kad mislite da ne može gore... može. U samom centru mjesta, niti 50 metara od zgrade Općine Tučepi, od načelnika i komunalnog redara, na pomorskom dobru se postavlja velika željezna konstrukcija za buduću terasu kafića bez ikakvih odobrenja (osim onih "usmenih"). Načelnik koji često kaže da ne vidi što se događa po mjestu jer "ne šeta mjestom" ipak redovito prati našu Facebook stranicu", poručili su.

Nezavisni vijećnici skreću pažnju na vozilo koje je u subotu dovezlo materijal.

"Sad je (načelnik) upoznat kako se krši niz zakona, pravilnika, odluka u njegovoj neposrednoj blizini. Da tragedija (tragikomedija) bude veća tu konstrukciju je dovelo vozilo lokalnog komunalnog poduzeća u vlasništvu Općine Tučepi. Dakle, Općina Tučepi nedvosmisleno "daje ruke" i sudjeluje u uzurpaciji javnog i pomorskog dobra. Hoće li komunalni redar smjeti uopće obaviti posao i prijaviti cijeli niz odgovornih među kojima je i onaj koji njemu zapovijeda?" pitali su.

Direktor komunalnog: Vozač je bez odobrenja koristio vozilo

Ispod njihove Facebook objave javio se Nikša Visković, direktor Komunalne tvrtke Tučepi i rekao kako njihov zaposlenik nije imao odobrenje da koristi vozilo u te svrhe. 

"Nažalost, vozač je neovlašteno i bez odobrenja koristio vozilo naše tvrtke za privatne poslove. Odmah mu je zabranjeno daljnje korištenje vozila te mu je naloženo da u ponedjeljak vrati ključeve vozila. Ispričavamo se mještanima za ovakvo neprofesionalno ponašanje našeg djelatnika", napisao je Visković. 

Građevinska inspekcija je postupala

U priču se uključio i Državni inspektorat. Oni lopticu odgovornosti prebacuju na općinsko komunalno redarstvo. 

"Po zaprimljenoj prijavi krajem travnja 2022. godine građevinska inspekcija Državnog inspektorata započela je utvrđivanje činjenica slijedom čega je zatraženo očitovanje nadležne Općine zbog određivanja nadležnosti između građevinske inspekcije i komunalnog redarstva. Utvrđeno je da je nadležni komunalni redar Jedinstvenog upravnog odjela nadležne Općine pokrenuo upravni postupak i donio rješenje kojim je naloženo uklanjanje metalne konstrukcije s pomorskog dobra, a sve temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu i Odluke o komunalnom redu predmetne Općine", odgovorili su iz Državnog inspektorata. 

Pokušali smo kontaktirati investitora Bušelića, no na njegov telefon javila se žena koja se predstavila kao njegova zaručnica. Rekla je da će nam se on povratno javiti, ali do objave ovog članka nije to učinio. 

Načelnik nam nudi da pišemo o vijećniku Nezavisne liste

Obratili smo se Općini Tučepi. Odgovorio nam je općinski načelnik Ante Čobrnić. Poručio je da ga čudi medijska pažnja za ovaj slučaj i objašnjavao kako je njegov stranački oponent iz te Nezavisne liste prije dosta godina zagradio neku nerazvrstanu cestu i da ćemo mi, ako smo "uistinu nezavisni", napisati članak o tome.

Čobrnić nas je i nazvao da nam pojasni važnost te velike afere, no svejedno smo radije ustrajali na temi uzurpacije pomorskog dobra i na činjenici da ilegalni štekat za koji je očito ispisano rješenje o uklanjanju, a u čijem postavljaju je sudjelovalo i vozilo u vlasništvu općinske tvrtke, i dalje stoji na pomorskom dobru, iako bi ga općinsko komunalno redarstvo moralo ukloniti. 

Izdano je rješenje o uklanjaju 

Budući da Nezavisna lista tvrdi da Općina daje ruke investitoru štekata, upitali smo ih je li točno da oni dopuštaju postavljanje ove konstrukcije i ako jesu, zbog čega to rade? 

"Nije točno da je Općina Tučepi dopustila privatnom investitoru bespravno postavljanje štekata na pomorskom dobru, budući da je predmetno 'postupanje' u nadležnosti Vijeća za koncesijska odobrenja, koje ne postoji zahvaljujući ingenioznosti članova Općinskog vijeća (većinu čine NL Željka Matića i SDP), koji su u siječnju ove godine na sjednici OV-a donijeli Odluku o razrješenju dosadašnjih članova, a nisu imenovali nove", poručio je načelnik Čobrnić. 

Dodaje da je Komunalno redarstvo Općine Tučepi postupilo po zakonu i izdalo Rješenje o uklanjanju, kao i Rješenje o dozvoli izvršenja. 

"U ovom slučaju se možda može postaviti pitanje nadležnosti za postupanje u odnosu na činjenicu da su obje katastarske čestice čije je dijelove zauzela montažna konstrukcija u zemljišnim knjigama i katastru upisane kao 'luka', a s tim u vezi smo poslali upit nadležnom Upravnom odjelu za turizma i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije", poručio je Čobrnić.

Županija: Dobili smo više prijava, zatraženo je postupanje Općine

Iz Lučke kapetanije kažu da općinsko komunalno redarstvo to mora riješiti. I o tome su već informirali Općinu. Ovo je odgovor Splitsko-dalmatinske Županije. 

"Splitsko-dalmatinska županija je tijekom subote i nedjelje, odnosno 23. i 24. travnja 2022. godine putem web portala "Pomorsko je dobro" zaprimila je više prijava građana temeljem devastacije pomorskog dobra tako da se postavlja konstrukcija koja bi služila kao terasa, a koja se gradi bez akta za građenje i valjanog pravnog osnova. Prijava je automatskim putem proslijeđena nadležnim inspekcijskim službama: Državnom inspektoratu i Lučkoj kapetaniji te je zatraženo postupanje i očitovanje Općine Tučepi. Predstavnik Lučke kapetanije putem elektroničke pošte očitovao se 26. travnja, gdje je uputio Općinu Tučepi na nadležnost komunalnog redarstva za predmetno postupanje", poručuju iz Županije. 

Dodaju da se i Općina Tučepi očitovala dana 26. travnja 2022. godine. U očitovanju su naveli kako je proveden postupak u kojemu je doneseno Rješenje, a koje je upućeno poštom investitoru.

Iz Županije su predložili da za više informacija o spomenutom Rješenju i postupanjima nakon donošenja istoga kontaktiramo Općinu Tučepi, što smo, kako vidite, i učinili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.