U Švedskoj bande zapalile 80 automobila

Foto: EPA

DO OSAMDESET automobila zapaljeno je noćas diljem Švedske, što je policija opisala kao koordiniranu kriminalnu akciju.

Najveći dio paleži dogodio se u Göteborgu, ali incidenti su prijavljeni i u drugim gradovima: u Malmöu, Falkenbergu, Helsingborgu i Trollhattanu. Bande mladića odjevenih u crno počele su s paljenjem jučer oko 21 sat po lokalnom vremenu.

Premijer Lofven vandalima: ''Što dovraga radite?''

Švedski premijer Stefan Lofven komentirao je palež automobila, koji postaje gotovo redovita pojava u ovoj skandinavskoj zemlji. "Izgleda da je ovo bila vrlo koordinirana operacija, gotovo kao vojna", rekao je Lofven za švedski radio i uputio izravnu poruku napadačima: "Što dovraga radite?"

Nekoliko automobila zapaljeno je i u Stockholmu, ali policija zasad nije utvrdila je li palež u različitim gradovima bio povezan i koordiniran, javlja BBC. U gašenju višestrukih požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca.

Vandali su, kao što se vidi i na snimkama, sustavno razbijali prozore automobila na parkiralištima i kroz njih ubacivale molotovljeve koktele. Osim toga, bacali su i kamenje na policiju kad je ova intervenirala.

Palež automobila sve češći u imigrantskim kvartovima

Najdramatičniji požar izbio je na parkiralištu šoping centra i specijalizirane bolnice u Frölunda Torgu, što je snimio i objavio jedan očevidac na Twitteru.

Iako motiv nije jasan, masovan palež podsjeća na sličan incident tijekom nereda u Stockholmu u svibnju 2013., koji su trajali nekoliko dana zaredom. Tada je nerede potakla smrt starijeg muškarca koji je prijetio policiji.

Vozila su tada također zapalili maskirani mladići, također u siromašnim, pretežno imigrantskim četvrtima, koja desni protivnici švedske liberalne imigrantske politike nazivaju getima, pa čak i "no-go zonama", tvrdeći da se radi o paralelnim društvima u koje švedske službe ne smiju ulaziti.

Švedska vlada pak negira da u zemlji postoje no-go zone, ali policija u službenoj evidenciji vodi više od 60 "ranjivih područja" koje odlikuju visok stupanj društvene isključenosti i visoka stopa kriminala. Tadašnji neredi potakli su raspravu oko imigracije, kao i rastuće nejednakosti te visoke nezaposlenosti u ovim četvrtima. 

Švedska se nalazi usred predizborne kampanje za parlamentarne izbore u rujnu, a upravo je imigracija glavna tema kampanje. Antiimigrantska i krajnje desna stranka Švedski demokrati prema anketama je skočila na drugo mjesto, odmah iza vladajuće Socijaldemokratske stranke, koja u svojoj povijesti nikad nije lošije stajala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.