U splitskom Domu umrlo 18 ljudi. Odvjetnik: Utvrđeno je da nije bilo propusta

Foto: Pixsell, Index

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o obustavi istrage koja je otvorena prije nešto više od 15 mjeseci protiv tri osobe iz splitskoga Doma za starije i nemoćne, gdje je tijekom epidemije covida-19 umrlo 18 korisnika.

Obustavljena je istraga protiv ravnatelja Doma Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak i liječnice Belite Šurjak, doznaje Hina od odvjetnika Vinka Ljubičića.

Podsjetimo, na čelu tog doma bio je HDZ-ovac Ivan Škaričić, kojeg je njegova stranka na to radno mjesto postavila nakon što je izgubio izbore u Omišu, gdje je bio gradonačelnik. 

Počeo postupak protiv ravnatelja, voditeljice i liječnice

Općinsko je državno odvjetništvo istragu otvorilo u studenom 2022. kada su ih osumnjičili za propuste zbog kojih je korona virus prodro u Dom gdje je od komplikacija 18 korisnika umrlo, dok je 15 djelatnika bilo zaraženo, baš kao i 59 korisnika.

Osnovano se sumnjalo da su postupili protivno Pravilniku o mjerama za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija te uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje epidemije bolesti covid-19.

"Umrli zbog propusta okrivljenika"

​"​Osnovano se sumnja da su u navedenom svojstvu te kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije covida-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.", pisalo je u optužnici.

Kako se navodilo, osnovano se sumnja ​i ​da je zbog propusta troje okrivljenika 15-ero djelatnika doma i 59-ero korisnika doma bilo zaraženo koronavirusom, a 18-ero korisnika ​umrlo zbog komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom​.

"Utvrđeno je kako nije bilo propusta"

"Za donošenje državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu presudno je bilo sudsko medicinsko vještačenje Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljeno je prije odluke o istrazi, a u istrazi je napravljena dopuna", objavio je Dalmatinski portal.

"Nakon što je saslušan čitav niz svjedoka, potom provedeno vještačenje, a zatim i dopuna vještačenja po našem prijedlogu, vještaci su utvrdili da zaista nije bilo nikakvih propusta u postupanju i izvršenju svih obveza koje je nalagao glavni i županijski stožer u domu. Pokazalo se da su oni u domu puno više i savjesnije radili znatno prije nego što je stožer propisivao pojedine nužne radnje", izjavio je za Hinu odvjetnik Ljubičić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.