Masovni prosvjedi u Španjolskoj, tisuće građana prosvjeduje protiv premijera

Foto: EPA

Deseci tisuća prosvjednika izašli su danas na ulice 52 španjolska grada ogorčeni ustupcima koje je socijalistički premijer Pedro Sanchez dao zagovornicima odcjepljenja Katalonije i Baskije u zamjenu za novi četverogodišnji mandat na čelu Španjolske.

Sanchez, lider Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), trebao bi idući tjedan dobiti podršku 179 od ukupno 350 zastupnika parlamenta za formiranje nove lijeve vlade.

Pošto je u četvrtak postigao sporazum sa strankom Zajedno za Kataloniju (JxCAT), čijem je vođi u egzilu Carlesu Puigdemontu obećao oprost za organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti iz 2017., dogovorio je i s Baskijskom nacionalističkom strankom (PNV) davanje veće autonomije Baskiji koja će imati status nacije.

Oporbena stranka pozvala na masovne prosvjede: "Sanchez i partneri pripremaju dosad najveći udar na pravnu državu"

Oporbena Narodna stranka (PP) desnog centra pozvala je na masovne prosvjede danas u 12 sati.

"Sanchez i njegovi partneri pripremaju dosad najveći udar na pravnu državu, na jednakost Španjolaca i institucije", rekao je Alberto Nunez Feijoo, vođa PP-a. Preko društvenih mreža pozvao građane Španjolske, zemlje s 47 milijuna stanovnika koja trenutno predsjeda EU, da iskažu nezadovoljstvo.

Feijoo je u srpnju pobijedio na parlamentarnim izborima ispred PP-a, ali s nedovoljno glasova da samostalno formira vladu. Nakon što on nije uspio pridobiti ostale stranke da ga podrže, priliku je dobio drugoplasirani na izborima Sanchez sa svojim socijalistima. 

Sanchez ovisi o podršci stranaka koje zagovaraju neovisnost autonomnih pokrajina Katalonije, gdje živi 7.5 milijuna stanovnika, Galicije s 2.7 milijuna i Baskije s 2.2 milijuna stanovnika.

Na glavnom madridskom trgu deseci tisuća prosvjednika

Deseci tisuća okupljenih prosvjednika, s istaknutim španjolskim zastavama na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol, smatraju da sporazumi s tim strankama prijete cjelovitosti Španjolske. Vjeruju da će zakon o amnestiji za osuđene Katalonce, koji bi mogao biti izglasan idući tjedan u parlamentu, ohrabriti zagovornike neovisnosti u novom pokušaju odcjepljenja.

"Sada je trenutak za jedinstvo. Političke podjele nisu važne", poručio je s prosvjeda Santiago Abascal, vođa desne stranke Vox, treće po broju zastupnika u parlamentu.

U subotu navečer su, deveti dan zaredom, bili održani prosvjedi pred sjedištem socijalističke stranke u Madridu gdje su uhićena 24 prosvjednika pod optužbom za bacanje tvrdih predmeta i upaljenih bengalki prema policiji koja je željeznim ogradama zapriječila prilaz zgradi. Lakše je ozlijeđeno sedmero policajaca.

Danas se na prosvjednima očekuje više stotina tisuća ljudi

Sjedište socijalista u sjevernom gradu Salamanci osvanulo je bez stranačkog natpisa. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći da preokrenemo ovu situaciju", poručio je regionalni vođa PP-a Juanma Moreno u prosvjedu na ulicama južnog grada Seville.

U današnjim prosvjedima se očekuje više stotina tisuća ljudi. Sanchez je prošli tjedan rekao da su sporazumi s regionalnim strankama Katalonije i Baskije "jedini način" da Španjolska dobije vladu.

Ustvrdio je da će sporazum normalizirati politiku u Kataloniji. Ne dobiju li ovaj mjesec vladu, Španjolci će na nove izbore u siječnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.