U Škotskoj sutra važni izbori, nacionalisti će teško dobiti većinu sami

Foto: Hina/EPA

ŠKOTSKA nacionalna stranka (SNP) teško da će osvojiti jasnu većinu na parlamentarnim izborima u četvrtak, što je svojevrsni udarac njezinoj nadi o održavanje još jednog referenduma o odvajanju od Ujedinjene Kraljevine, pokazala je anketa.

SNP želi većinu u regionalnom parlamentu kako bi zatražio još jedan referendum o neovisnosti, iako je britanski premijer Boris Johnson u više navrata kazao da ga neće odobriti.

Izbor 129 zastupnika u škotski parlament na idućih pet godina potaknuo je iznova raspravu o tome treba li ta regija s 5.5 milijuna ljudi krenuti vlastitim putem, a vladajuća stranka želi dobiti zeleno svjetlo za novi referendum o neovisnosti od Ujedinjene Kraljevine. 

Prema anketi konzultantske tvrtke Savanta ComRes i dnevnog lista The Scotsman, SNP-u će nedostajati šest zastupničkih mjesta da osigura potpunu većinu, a Zelena stranka, koja surađuje sa SNP-om, mogla bi osvojiti najviše devet mjesta u parlamentu.

"Ako se rezultati ankete u četvrtak pretoče u stvarne brojke, SNP će teško odmah osigurati većinu", kazao je Chris Hopkins, direktor političkog odjela u Savanta ComRes.

Zeleni su također zagovornici neovisnosti i ne isključuju koaliranje sa SNP-om, strankom premijerke Nicole Sturgeon. Ako se u parlamentu oformi većina sklona izlasku iz 300 godina stare unije, tada će SNP zasigurno tvrditi da ima mandat za sazivanje novog referenduma.

Referendum održan 2014. godine

SNP je osvojio većinu jedino 2011., nakon čega je britanski premijer David Cameron pristao na referendum, koji je održan 2014. Tada je 55 posto Škota odlučilo da ipak vrijedi ostati u uniji.

Sturgeon je kazala da, u slučaju da Johnson ne odobri referendum, neće sazvati ilegalno izjašnjavanje, ali će ona i njezina stranka posegnuti za pravnim lijekom, tj. sudskim postupkom.

Ispitivanje koje je ovaj tjedan proveo Savanta ComRes pokazuje da bi 49 posto Škota glasalo protiv neovisnosti, a 42 posto glasalo bi za.

Zagovornici izlaska iz UK-a (nazivaju ih "indyref2") tvrde, međutim, da je Brexit radikalno promijenio situaciju, jer su škotske gospodarske grane ribarstvo i poljodjelstvo teško pogođene razdruživanjem od Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.