U Sarajevu se zbog zagađenja zraka uvodi vožnja "par-nepar"?

Foto: EPA

ZAGAĐENOST zraka u Sarajevu opet je porasla i predstavlja potencijalnu opasnost za ljude, a vrijednost indeksa kvalitete zraka iznosi 204, koliko su izmjerili aparati američke ambasade u Sarajevu.

Na stranicama ambasade piše da je mjerenje izvršeno jutros u 7 i da je kvaliteta zraka nezdrava.

Kvaliteta zraka dvostruko je lošija od umjerene

Napominje se da svatko može osjećati utjecaj na zdravlje, a osjetljive kategorije stanovništva mogu osjećati ozbiljnije promjene.

Jučer je vrijednost indeksa kvalitete zraka u Sarajevu iznosila 97.

Indeks kvalitete zraka u vrijednosti od 51 do 100 smatra se umjerenim, a od 301 do 500 vrlo opasnim po zdravlje.

Najveći zagađivači stari automobili i peći na kruta goriva

Sredinom tjedna o onečišćenju zraka izvanredno je raspravljala skupština Sarajevskog kantona, a od svega što se tamo čulo najviše pozornosti privukla je tvrdnja Plamenka Taisa, člana povjerenstva za provedbu interventnih mjera u slučajevima onečišćenja zraka, koji je pred iznenađenim zastupnicima kazao da američki podaci o stupnju onečišćenja zapravo nisu reprezentativni jer na njih utječe blizina jedne lokalne ćevabdžinice.

"Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkom veleposlanstvu. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američkog veleposlanstva nije u skladu s našim standardima", izjavio je Tais, što je potaknulo brojne ironične komentare zastupnika, ali i lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Taisovom nespretnom opaskom zapravo se izgubilo njegovo bitno upozorenje da je problem zagađenja zraka u Sarajevu, osim uz 150 tisuća vozila, od kojih su mnoga stara i po nekoliko desetljeća, vezan uz mala ložišta, koja se koriste uz grijanje na drvo i ugljen, koje zapravo nitko ne kontrolira, a ona emitiraju veliku količinu zagađujućih čestica.

Predstavnici EU pozvali na hitno rješavanje problema 

Vlasti Sarajevskog kantona nisu uspjele smisliti nikakve korake koji bi potaknuli promjenu neodrživog stanja, a najdalje su otišli o razmatranju uvođenja sustava "par-nepar" kojim bi se ograničio promet automobila u danima najvećeg onečišćenja, pri čemu bi jedan dan vožnja bila dopuštena onima čije registarske pločice završavaju parnim brojem, a drugog dana bio bi red na one s neparnim.

Koliko je to ponašanje neozbiljno, upozorili su iz iz delegacije Europske unije u BiH.

"Ovdje se, na žalost, radi o pitanju života i smrti, riječ je o zdravlju ljudi, zdravlju okoliša i dobrobiti svih nas, odnosno pitanju koje se mora urgentno rješavati", kazao je zamjenik šefa delegacije EU u BiH Khaldun Sinno ranije ovog tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.