Ubijen talibanski guverner u Afganistanu, bombaš samoubojica došao do njegovog ureda

Ilustracija: Shutterstock

UBIJEN je Mohammed Dawood Muzammil, talibanski guverner afganistanske pokrajine Balkh, poznat po borbi protiv džihadista Islamske države. Lokalni dužnosnici su rekli da je ubijen u samoubilačkom napadu u svom uredu, piše Guardian.

Talibanski guverner je ubijen dan nakon što se sastao s najvišim vladinim dužnosnicima koji su bili u posjetu Kabulu. On je najviše rangirana ubijena osoba otkako su se talibani vratili na vlast 2021.

Policija: Ne znamo kako je bombaš došao do ureda guvernera

Nasilje diljem Afganistana dramatično je opalo otkako su talibani preuzeli kontrolu, ali se sigurnosna situacija ponovno pogoršala, a Islamska država preuzela je odgovornost za nekoliko smrtonosnih napada.

"Dvoje ljudi, uključujući Mohammada Dawooda Muzammila, guvernera Balkha, poginulo je jutros u eksploziji. Dvoje ljudi je ranjeno", rekao je glasnogovornik lokalne policije Asif Waziri za AFP, dodajući da se eksplozija dogodila na drugom katu njegovog ureda, u glavnom gradu Mazar-i-Sharifu.

"Bio je to samoubilački napad. Nemamo informacija kako je bombaš samoubojica došao do ureda guvernera", rekao je. Vlasti su rasporedile dodatno osiguranje u pokrajini, koje je novinarima zabranilo fotografiranje, izvijestio je dopisnik AFP-a iz blizine mjesta eksplozije.

Od prošle godine Islamska država je najveći sigurnosni izazov talibanske vlade

Muzammil je prvotno imenovan guvernerom istočne pokrajine Nangarhar, gdje je vodio borbu protiv džihadista Islamske države, prije nego što je prošle godine premješten u Balkh.

Jučer se sastao s dva zamjenika premijera i drugim visokim dužnosnicima koji su posjetili Balkh kako bi pregledali veliki projekt navodnjavanja u sjevernom Afganistanu, navodi se u vladinom priopćenju. Od prošle godine Islamska država je postala najveći sigurnosni izazov talibanske vlade.

Džihadisti u Afganistanu napadaju civile, ali i strance. Prošle godine nekoliko je napada bilo u Balkhu i u Mazar-i-Sharifu za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.