U Poljskoj sve više mačaka ima ptičju gripu. "Pojela je meso i postala pospana"

Ilustracija: Profimedia

EUROPSKI zdravstveni dužnosnici uspostavili su komunikacijske kanale s poljskim vlastima kako bi istražili širenje ptičje gripe među mačkama. Najmanje 24 bolesne ili mrtve mačke bile su pozitivne na H5N1 u Poljskoj, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U izvješću objavljenom tijekom vikenda, ECDC je naveo da postoji "nekoliko nejasnoća u vezi s izvorom infekcije" i kako "prati ovaj događaj", nakon što je kontaktirao vlasti za javno zdravstvo u Poljskoj. Međutim, izvješća povezuju izbijanje s kontaminiranim mesom. Od 24 mačke koje su bile pozitivne na H5N1, 13 ih je hranjeno sirovim mesom peradi.

Lokalni mediji navode da je žena koja živi u Chełmeku, u južnoj Poljskoj, hranila svoju mačku sirovom piletinom kupljenom u velikom lancu supermarketa prije nego što je uginula. Nekoliko dana nakon što je pojela meso, mačka je postala pospana i vlasnik ju je odveo veterinaru, koji je posumnjao na prehladu, prenosi Telegraph.

Otkrivene dvije mutacije

Dan nakon mačka je "počela gubiti ravnotežu, pala je sa stolca, stražnje su joj noge bile paralizirane, prestala je hodati i potpuno jesti", ispričao je veterinar poljskom listu Gazeta Wyborcza. Antibiotici i steroidi nisu mogli pomoći i mačka je uginula samo sedam dana nakon što je pojela sirovo meso.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja tvrdi da široka zemljopisna rasprostranjenost slučajeva sugerira da primarni način širenja u ovim slučajevima nije prijenos s mačke na mačku, već je povezan sa zajedničkim izvorom. Međutim, stručnjaci su također istaknuli da virus ekstrahiran iz mačaka u Poljskoj pokazuje dvije mutacije koje olakšavaju bolji prijenos kod sisavaca.

Mediji iz Poljske citiraju ravnatelja Nacionalnog veterinarskog instituta u Puławyju koji je izjavio da su "otkrili dvije mutacije koje pokazuju da virus A(H5N1) evoluira kako bi se lakše razmnožavao kod sisavaca". Iako procjene ECDC-a pokazuju da je trenutni rizik za opću javnost nizak, smatra se umjerenim kod osoba koje su bile izložene zaraženim mačkama, osobito ako pripadaju ranjivoj skupini stanovništva.

Studija potvrdila širenje virusa sa sisavca na sisavca

Sveukupno se istražuje smrt oko 70 domaćih mačaka od 23. lipnja. Inače, pojavila su izvješća i o pet pasa i jednoj mački koji su bili pozitivni na H5N1 na farmi peradi u Bresciji. ECDC je u svom najnovijem izvješću o prijetnjama od zaraznih bolesti u Europi potvrdio kako je na farmi u Italiji doista izbila ptičja gripa. 

Čile je također prošlog tjedna izvijestio o smrti 13.000 morskih lavova kao posljedici ptičje gripe, u odnosu na prijašnje procjene od 9000. Tijekom protekle dvije godine, novi soj ptičje influence H5N1, koji se lako prenosi među pticama, prouzročio je velike probleme u divljim i domaćim jatima diljem svijeta.

Postojala je zabrinutost da povećano širenje nudi više mogućnosti za prelazak virusa na ljude, pogotovo jer je sve više sisavaca zaraženo. U travnju je otkriveno da se virus "učinkovito" širi između tvorova u laboratoriju, što je prva studija koja potvrđuje da se virus može širiti sa sisavca na sisavca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.