U PGS-u oduševljeni najavom ukidanja mostarine za Krčki most

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U PRIMORSKO-goranskom savezu (PGS), stranci koja se već više godina zalaže za ukidanje naplate mostarine za Krčki most, oduševljeni su najavama da će mostarina ipak biti ukinuta.

Odluka o ukidanju mostarine znači mnogo za građane PGŽ-a

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić u utorak je Hini izjavio kako ta odluka za otočane puno znači, a plod je i dugogodišnje aktivnosti PGS-a koji je, uz političke aktivnosti prema vladi, saborskim odborima i drugima, uporno vodio upravne postupke i podizao ustavne tužbe.

Napomenuo je da je Krčki most jedini most u Hrvatskoj koji je bio pod naplatom, pa odluka o ukidanju mostarine znači puno i za građane Primorsko-goranske županije, kao i za sve ostale.

"Svi građani sada će moći na Krk na izlet, koristiti šetnice, biciklističke staze bez plaćanja mostarine, odnosno bez ulaznice za otok, a ukidanje mostarine će utjecati na veći transport i dinamiku gospodarstva, kao i na popunjenost turističkih kapaciteta u pred i posezoni", rekao je.

Odličan tajming i poticaj za građane

Vasilić je istaknuo kako je značajno i što se mostarina ukida u doba pandemije koronavirusa, kao dodatni poticaj za građane.

Naglasio je kontinuitet u postupnom oslobađanju od mostarine, kazavši da je nakon inicijativa PGS-a najprije ukinuta mostarina za one koji imaju prebivalište na Krku, zatim za pravne osobe sa sjedištem na Krku.

"Sada se ide u pravcu da se mostarina posve ukine, radi konsolidiranja obveza i spajanja Hrvatskih cesta i autoceste Rijeka - Zagreb", rekao je Vasilić,

Dodao je da se novac od mostarine koristio za plaćanje drugih kreditnih obveza AC Rijeka - Zagreb, budući da je most već otplaćen.

Spajanjem dviju tvrtki došlo je do ušteda, pa se obveze mogu podmirivati bez prihoda od Krčkog mosta, zaključio je.

Uz akcije PGS-a, ukidanje mostarine tražili su i drugi, primjerice motociklisti iz Primorsko-goranske županije koji su prosvjedovali usporavanjem prometa na Krčkom mostu, odnosno plaćanjem mostarine s lipama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.