U Njemačkoj počelo suđenje biskupu koji negira holokaust

NJEMAČKI je sud danas osudio kontroverznog britanskog biskupa Richarda Williamsona na novčanu kaznu od 10.000 eura zbog negiranja holokausta. Biskup Williamson nije bio na današnjoj raspravi ni na izricanju presude, a kako je objasnio njegov odvjetnik, biskup je želio sudjelovati na suđenju, ali mu je to njegova ultrakonzervativna Bratovština sv. Pija X. zabranila, prenosi AFP.

Williamson je u siječnju prošle godine u intervjuu za švedsku televiziju rekao da nacisti nisu izvršili genocid nad Židovima, da plinskih komora nije bilo te da je Hitlerov režim ubio od 200 do 300 tisuća Židova, a ne šest milijuna.

Zbog spornih izjava je biskup prošle godine u Njemačkoj kažnjen sa 12.000 eura novčane kazne. Biskup je odbio platiti novčanu kaznu, a nakon toga je protiv njega pokrenut sudski postupak. Ukoliko dođe do presude, biskupu prijeti zatvorska kazna do pet godina zatvora.

Biskupove riječi su izazvale veliku buru u javnosti, a komentirala ih je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Pozvala je papu Benedikta XVI. da se jasno izjasni protiv negiranja holokausta.

I Papa je bio pod udarom kritika jer je promijenio odluku o isključenju članova konzervativne Bratovštine sv. Pija X., među kojima je bio i Williamson, iz Crkve te ih ostavio među svojom braćom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.