U Mostaru zabranjena šetnja antifašista

Ilustracija: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Mostarska policija je zabranila antifašistima komemorativnu šetnju do Partizanskog groblja, koja se trebala održati sutra u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar. Šetnja je bila planirana u sklopu obilježavanja 14. veljače, Dana oslobođenja Mostara od fašizma. 

Iz UABNOR-a Mostar su potvrdili kako im je policija, kao i prethodnih godina, usmeno priopćila da ne dozvoljava mirnu komemorativnu šetnju do Partizanskog spomen-groblja. Ističu kako takva odluka u Mostaru nije ništa novo, prenosi Klix.ba.

"Ako nama nije sigurno, kako je sigurno djeci?"

"Obrazloženje da je to iz sigurnosnih razloga zbog održavanja nogometne utakmice Zrinjski - Slavija ne prihvaćamo, jer su u isto vrijeme kroz grad dozvolili šetnju mostarskih mažoretkinja i djece iz vrtića. Ako nama, odraslima nije sigurno, kako je sigurno djeci ili se, pak, radi o potpuno nečem drugom i dvostrukim mjerilima. 

Ako u taj kontekst stavimo i činjenicu da se ovih dana navršava 20 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik BiH - Partizansko spomen-groblje - a da je istraga još u tijeku i nema rezultata, onda ne možemo da se ne zapitamo: 'Na bazi kojih pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, ste zaključili da je odavanje počasti na groblju mogući sigurnosni problem?'" naveli su iz UABNOR-a Mostar.

"Tražimo sankcioniranje nalogodavaca"

Pitaju se "kome u gradu treba da na ovaj način u svijet šalje još jednu negativnu sliku te tko od Mostara dodatno pravi grad slučaj". Zapitali su se i "kome smeta tisuću ili dvije tisuće turista koji dolaze u grad i žele položiti cvijeće na groblje te tko se stidi onoga čime se ponosi cijeli civilizirani svijet".

"Odlučno odbacujemo ovakve odluke kao političke i tražimo sankcioniranje nalogodavaca. Smrt fašizmu, sloboda narodu", zaključili su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.