U Kini počinje najveća godišnja migracija ljudi

Foto: Epa

OVE godine lunarna nova godina pada 25. siječnja, što je najranije još od 2012. godine, te se povratak kineskih radnika širom svijeta preklapa s početkom studentskih zimskih praznika. To bi moglo predstavljati problem za transportnu infrastrukturu ove mnogoljudne zemlje.

Tijekom Chunyuna, očekuje se blizu tri milijarde putovanja, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 2,99 milijardi. Od toga bi se najveći broj putovanja, čak 2,43 milijarde, trebao odvijati automobilom, 440 milijuna vlakom, 79 milijuna avionom, dok će najmanji broj od 45 milijuna putovanja biti brodom.

Iako su ove brojke zapanjujuće, kineski službenici tvrde da je sve pod kontrolom i da su poduzete posebne mjere kako bi se transportna "groznica" pred ovogodišnji proljetni festival što je moguće više ublažila, navodi CNN.

Kina proširila željezničku mrežu

Kina je, naime, tijekom prošle godine, proširila već i onako najveću željezničku mrežu na svijetu za novih 8489 kilometara pruga, od čega je 5474 brzih, među kojima je i ona s bespilotnim vlakom koji ide i do 350 km/h, i koji putnike prevozi od prijestolnice Pekinga prema sjeveru zemlje.

Uoči kineske Nove godine planirano je 5275 polazaka vlakova, a nešto veći broj od 5410 polazaka krenut će odmah nakon ulaska u Novu godinu.

"Problemi s nabavom karata koji su se pojavile tijekom prošlogodišnjeg Chunyuna, ove godine su otklonjeni", kaže Li Wenxin, potpredsjednik kineskih željeznica.

Uvedene nove tehnologije

Nove tehnologije zaslužne su za smanjenje gužvi na transportnim čvorištima te je tako na više od 1000 željezničkih stanica instaliran sustav izdavanja elektroničkih karata kako bi se ubrzale procedure i smanjili redovi.

Kada je o poboljšanju infrastrukture riječ, prošle je godine svečano otvoren dugo očekivani Daxing, međunarodna zračna luka u Pekingu.

Iz kineskoga civilnog zrakoplovstva očekuju da će nova zračna luka u prijestolnici tijekom razdoblja lunarne nove godine prevesti blizu 190 milijuna putnika. Povećanju broja prevezenih putnika pomoći će i tehnologija koja omogućava vožnju pri smanjenim uvjetima vidljivosti čime će se kašnjenja u polijetanjima značajno reducirati, a uvedene su i novine u učinkovitosti kod same prijave i ukrcavanja putnika, s automatskim prepoznavanjem lica.

17.000 letova dnevno

Zračne luke širom Kine imaju povećanje zakazanih letova u odnosu na uobičajen režim te se u razdoblju festivala očekuje 17.000 letova dnevno. Također, iz Ministarstva za promet napominju da su osigurali polaske 790.000 autobusa i 19.000 brodova za sve koji se vraćaju kući.

Za Kineze koji će putovati autocestama, tu je 330.000 kilometara novih cesta, izgrađenih tijekom prošle godine. Također, prije početka festivala na svim naplatnim rampama u zemlji bit će omogućen elektronički sustav naplate cestarine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.