KORONAVIRUS

U Kataloniji zbog koronavirusa odgođeni izbori do svibnja

Foto: EPA

PARLAMENTARNI izbori u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, pomaknuti su s 14. veljače na 30. svibnja zbog širenja koronavirusa posljednjih dana, priopćila je katalonska vlada iz Barcelone.

Odluka o odgodi donesena je nakon sastanka vlade i svih stranaka koje su se složile o potrebi pomicanja datuma.

U posljednja dva tjedna broj inficiranih koronavirusom u Kataloniji dosegnuo je 532 na 100.000 stanovnika, što označava "ekstremni rizik". Na bolničkim odjelima intenzivne njege pacijenti s koronavirusom zauzeli su 42 posto kapaciteta kreveta pa je vlada produžila restriktivne mjere kretanja stanovnika.

Prijevremeni izbori u Kataloniji, industrijski i turistički razvijenoj autonomnoj pokrajini, održavaju se jer je Vrhovni sud u Madridu u rujnu zabranio obnašanje javnih funkcija predsjedniku vlade Quimu Torri na godinu i pol dana.

Torra je 2019. godine, tijekom predizborne kampanje za lokalne i europske izbore, odbijao ukloniti s vladine zgrade transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti Katalonije, osuđenima zbog organiziranja i provođenja referenduma 2017. Sud je priopćio kako je Torra prekršio odredbu o neutralnosti vlade tijekom predizborne kampanje.

Na funkciji ga je privremeno zamijenio dotadašnji potpredsjednik vlade Pere Aragonés, također pobornik odcjepljenja od Španjolske. 

U Kataloniji živi 7.5 milijuna stanovnika, od čega je oko milijun stranaca. Na izborima bi najveća podjela opet trebala biti između onih koji traže samostalnost i onih koji žele biti dijelom Španjolske.

Od izbijanja pandemije u Kataloniji je oboljelo 419.500 stanovnika, od čega ih je umrlo 8960. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.