U Hrvatskoj kreće Nacionalna kampanja za prirodan porođaj



PRIMALJSTVO, kao najstarija medicinska struka koja pruža stručnu pomoć ženi prilikom rađanja, u Hrvatskoj je potpuno marginalizirano i zapostavljeno. U povodu Svjetskog dana primalja koji se obilježava 5. svibnja, Hrvatska udruga primalja i Hrvatska komora primalja održale su konferenciju za medije kako bi skrenule pažnju javnosti na probleme primalja i primaljstva u našoj zemlji i najavile Nacionalnu kampanju za promicanje prirodnih pristupa u trudnoći i porođaju.

Naime, zdravstveni sustav u Hrvatskoj tako je organiziran da žene ne mogu doći do primalje tijekom trudnoće, već je upoznaju dolaskom u rodilište. Na taj način oduzima se prilika za rad s trudnicama i pripremu za porođaj i dojenje. "Najveća uloga primalje je podrška prirodnom porođaju, međutim, toga u Hrvatskoj nemamo jer je u većini rodilišta porođaj podređen postupcima koji teže njegovu ubrzavanju. Primalje su postale sestre koje nadziru modernu tehnološku opremu i provode odredbe liječnika bez čijeg odobrenja im nije dopušteno niti ženi dati čašu vode", rekla je izvršna direktorica Hrvatske udruge primalja Iva Podhorsky Štorek i dodala kako je svako rodilište u Hrvatskoj opremljeno za prirodan, fiziološki porođaj, ali ga treba voditi stručno osoblje. "Pokazalo se da medicinski model vođenja porođaja, koji standardno nude gotovo sva hrvatska rodilišta, remeti normalne fiziološke procese rađanja te budući odnos majke i djeteta. Problem je i to što Hrvatska ima najmanji postotak dojene djece u Europi", objasnila je Podhorsky Štorek.

Primalje su kod nas zakinute i za visoko školovanje pa je Hrvatska jedina europska zemlja koja primalje školuje samo na razini srednje škole. Trenutno postoji samo jedan studij za primalje, i to izvanredni studij pri Sveučilištu medicinskog fakulteta u Rijeci koji ne zadovoljava ono što se od Hrvatske očekuje kao članice Europske unije. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju svaka trudnica će moći izabrati primalju kao osobu koja će je pratiti i savjetovati tijekom trudnoće i babinja.

Primalje su pokrenule Nacionalnu kampanju za promicanje prirodnih pristupa u trudnoći i porođaju koja će trajati godinu dana, a započinje prikazivanjem filma "Orgazmički porod" u lipnju ove godine u kinu Movieplex u Kaptol centru. Cilj filma je pokazati da žena za vrijeme prirodnog porođaja ne treba trpjeti već može uživati do te mjere da doživi orgazam.

U Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova našla se mjera 6.3.2. koja se odnosi na izradu sveobuhvatnog programa humanizacije rađanja, a to znači prihvaćanje smjernica za prirodan porođaj, promociju fiziološkog porođaja te edukaciju žena i zdravstvenih radnika o pravima pacijenta radi većeg sudjelovanja žena u odlučivanju o porođaju. Iako je rok provedbe bila 2007. godina, ta mjera još nije provedena u djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.