U Engleskoj otrovan Rus koji je špijunirao za Britaniju?

Screenshot: YouTube

BIVŠI špijun iz Rusije koji sada živi u engleskom Witshileru, u kritičnom je stanju nakon što je "bio izložen nepoznatoj supstanci", javlja BBC.

Riječ je o Sergeju Skripalu, 66-godišnjaku koji je u zamjeni špijuna između SAD-a i Rusije prešao u Veliku Britaniju koja mu je odobrila azil.

Policija je izvijestila da se incident dogodio jučer kada je i shopping centru u gradu Salisburyju u engleskoj pokrajini Wiltshire pozlilo Skripalu i 36-godišnjakinju. Oni su prebačeni u bolnicu u Salisburyju.

Pretpostavlja se da su otrovani, ali još nije poznato kojom supstancom. Policija istražuje slučaj.

Ruski obavještajac koji je zapravo špijunirao za Britance?

Skripal je umirovljeni ruski vojni obavještajac, i to pukovnik po činu koji je 2006. u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijuniranja za Veliku Britaniju.

Osuđen je da je predao britanskoj obavještajnoj službi MI6 identitete ruskih špijuna u Europi.

Ruske vlasti tvrdile su da je Skripalu za to plaćeno 100.000 dolara, a da je informacije davao od 1990. godine.

Nakon što je osuđen za "veliku izdaju u obliku špijunaže", oduzeta su mu sva odličja i titule.

On je navodno priznao da je bio britanski špijun i surađivao je s istražiteljima.

Putin se baš danas pohvalio da je Rusija spriječila 400 stranih špijuna

Ruski predsjednik Vladimir Putin baš se danas pohvalio da je Rusija spriječila više od 400 stranih špijuna na svom teritoriju. Pozvao je unutrašnju službu sigurnosti FSB da i dalje sprječava strane sile da se domognu političkih, ekonomskih i vojnih informacija.

"U posljednjih nekoliko godina, kao što svi vrlo dobro znate, došlo je do porasta aktivnosti stranih obavještajnih službi", rekao je Putin, obraćajući se osoblju FSB-a u Moskvi.

"Oni marljivo rade na Rusiji, koristeći najmodernije metode i tehnike špijunaže. Samo prošle godine spriječen je rad više od 72 karijerna obavještajna časnika i 397 agenata stranih špijunskih službi", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.