U Danskoj pobjeglo stotinu zaraženih nerčeva, mogu koronom zaraziti druge životinje

Foto: 123rf

POBJEGLI zaraženi nerčevi mogli bi prenijeti covid-19 divljim životinjama u Danskoj, a zdravstvene vlasti se brinu kako bi onda mutirani soj koronavirusa mogao ponovno prijeći na ljude.

Danska, najveći svjetski izvoznik krzna od nerca, najavila je početkom studenog da će ubiti sve nerčeve koji se u zemlji uzgajaju na farmama jer je otkriveno da šire mutirani soj covida-19 koji bi mogao ugroziti učinkovitost budućih cjepiva, piše The Guardian.

Do danas je ubijeno oko 10 milijuna nerčeva.

"Svake godine s farmi pobjegne nekoliko tisuća nerčeva"

Danski državni znanstveni institut Statens Serum Institut identificiralo je brojne inačice covida-19, ali je samo jedna, poznata kao C5, pokrenula zabrinutost zbog utjecaja na učinkovitost cjepiva. Nakon masovnog ubijanja nerčeva, dansko ministarstvo zdravstva je prošlog tjedna priopćilo da je varijanta soja C5 "vrlo vjerojatno izumrla".

Od prije je poznato da nerčevi znaju redovito bježati s farmi, a u četvrtak je potvrđeno da postoji vjerojatnost da je određeni broj zaraženih nerčeva pobjegao u divljinu.

"Svake godine s farmi pobjegne nekoliko tisuća nerčeva. To znamo jer su te životinje invazivna vrsta i lovci godišnje ubiju nekoliko tisuća divljih nerčeva", rekao je Sten Mortensen, voditelj veterinarskih istraživanja u danskoj Upravi za veterinu i hranu.

Ove godine, kazao je Mortensen, postoji rizik da je oko 5% nerčeva koje je pobjeglo s farmi bilo zaraženo covidom-19 i da bi mutiranim sojem moglo zaraziti divlje životinje poput tvorova i tanukija te domaće poput mačaka.

Mutirani soj

"Nerčevi obično ne umiru od covida-19. Nerc se nakon zaraze obično dobro oporavi", rekao je Mortensen.

Podsjetimo, u Danskoj je zabilježeno da je mutirani soj s nerčeva prešao na 12 osoba, nakon čega su danske vlasti naredile ubijanje tih životinja. Problem s tim sojem koronavirusa je što je manje osjetljiv na antitijela, što bi, u slučaju da se proširi, moglo smanjiti učinkovitost budućih cjepiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.