U bitci za Mosul osloboditelji ne smiju ponoviti greške iz prošlog iračkog rata

 Foto: FAH

IAKO velika operacija za oslobađanje Mosula zasad ide po planu, UNHCR i organizacije za ljudska prava strahuju od humanitarne krize koja bi mogla uslijediti.

Da bitka za oslobađanje Mosula od Islamske države ne bi pošla po zlu, iračke snage će morati voditi računa o osjetljivoj etničkoj i religioznoj ravnoteži ovog područja.

ISIS u Mosulu dobio snažnu podršku bivših elemenata Sadamovog režima

Iračka vojska je 2014. pobjegla iz Mosula, ne samo zbog straha od osvajača Islamske države, već i zbog tog što, kao suniti, nisu htjeli ostati braniti državu koju percipiraju kao sektaško šijitsku, piše BBC.

Iz istog razloga je ISIS u Mosulu imao snažnu podršku bivših elemenata Sadamovog režima i vojnih snaga koji su kolektivno otpušteni nakon američke invazije 2003. Pod šijitskom vladom u Bagdadu, sunitska većina je u dobroj mjeri marginalizirana do te mjere da su neki, bar u početku, dočekali sunitske džihadiste kao dobrodošlu alternativu.

Građani Mosula će bolje dočekati sunite nego šijite ili Kurde

No novi ministar al-Abadi, iako i sam šijit, pokušava ponovo uključiti Sunite u politički proces. U bitku za Mosul uključio je i sunitske plemenske snage, koje će sunitski građani vjerojatno dočekati bolje nego pretežno šijitsku iračku vojsku, šijitske paravojne snage ili kurdske Pešmerge.

Očekuje se da će stotine tisuće ljudi pobjeći iz grada za vrijeme operacije. Većina će vjerojatno izbjeći u Irbil, glavni grad autonomnog iračkog Kurdistana. Pontonski mostovi preko obližnjih rijeka i izbjeglički kampovi već su pripremljeni. Međutim, postoji opasnost da će se i džihadisti infiltrirati među izbjeglice.

Turska za prisutnost u Iraku ima dozvolu Irbila, ali ne i Bagdada

Turska, koja je obučila i opremila nekoliko tisuća sunitskih boraca za operaciju, i sama je vojno prisutna u Iraku. Za to, doduše, ima dozvolu kurdistanskih vlasti, ali ne i iračkih.

Kursdske Pešmerge imaju 150 tisuća boraca, ali samo 2500 obučenih i borbeno spremnih. Njih financira i naoružava Amerika, koja i sama ima nekoliko tisuća vojnika i specijalaca u Iraku.

Prije deset godina, američke snage su porazile al-Kaidu u Iraku u suradnji sa sunitskim plemenima. Sektaška politika vlade u Bagdadu dovela je do ponovnog zauzimanja sjeverozapadnog Iraka od strane sunitskih džihadista. Snage koje sudjeluju u oslobađanju Mosula ne bi smjele ponoviti istu grešku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.