U Beogradu počeo cirkus zvan Svesrpski sabor

Foto: Instagram

U Beogradu se u danas održava prvi Svesrpski sabor, nazvan "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", uz sudjelovanje najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske te predstavnika srpske zajednice u regiji.

Cjelodnevna manifestacija počela je molitvenim služenjem u hramu svetog Save, a bit će završena vatrometom iz Parka Republike Srpske, na lijevoj obali rijeke Save.

Porfirije: Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor "za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s nama i oko nas".

"Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima", rekao je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.

Najavljeno potpisivanje Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

Tijekom dana bit će održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a, sastanak predsjednika Srbije i čelnika RS-a Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, a najavljeno je i potpisivanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Srbijanski čelnici sastat će se tijekom dana i s visokim dužnosnicima iz RS-a i Crne Gore - predsjednicima crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem i Skupštine RS-a Nenadom Stevandićem.

Središnja proslava je u 17 sati na Trgu Republike u središtu Beograda.

Dodik najavio da će RS održati referendum o nezavisnosti od BiH

Vlada Srbije je jučer usvojila i više dokumenata - memoranduma o razumijevanju o suradnji i protokola između dviju vlade -  iz oblasti kulture, prosvjete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o obitelji i dijaspore.

Današnja manifestacija dolazi u vrijeme sve glasnijih poruka političkog vodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS da se želi izdvojiti iz Bosne i Hercegovine koju smatraju "nefunkcionalnom državom".

Predsjednik RS-a je ranije ovog tjedna najavio da će RS održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine te da će datum biti određen u skladu s interesima "ostalih strana".

"Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je napraviti dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme", rekao je Dodik u intervjuu za rusku agenciju TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, čiji je bio gost, a sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Beograd: Poštujemo Daytonski sporazum

Istodobno službeni Beograd konstantno šalje poruke da poštuje Daytonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH 90-ih godina, jamčeći konstitutivnost Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

Jamci tog sporazuma su, uz SAD i vodeće zemlje Zapada, Zagreb i Beograd, a službeno stajalište Beograda je da se bilo kakve promjene unutar BiH mogu donijeti samo uz suglasnost sva tri naroda. 

Odgovor poraženih ili odgovor na pritiske

Da nitko ne treba strahovati od saborovanja, slažu se i analitičari s obje strane Drine. Ipak, za jedne je on pokazatelj učvršćivanja veza jednog naroda, a za druge odgovor na diplomatski poraz Dodika i Vučića u Ujedinjenim narodima usvajanjem Rezolucije o Srebrenici.

"Taj odgovor je u političkom smislu primitivan. On je prvoklasan kič i odgovor je poraženih političara na međunarodnoj sceni. Činjenica je da u političkom smislu oni nemaju moć da bilo što promijene. RS i Srbija već surađuju na svim područjima, tako da od sabora ne očekujem ništa osim zloupotrebe u cilju interesa Dodika i Vučića“, kaže profesor iz Sarajeva Enver Kazaz za DW ​​​​​​.

Ako deklaracija bude donesena, nju će potvrđivati oba parlamenta i bit će rezultat onoga što se zove "opravdana potreba za većom integracijom srpskog naroda na ovim prostorima“, stava je politolog iz Banje Luke Vojislav Savić. Zloupotreba zajedničkih institucija, kao u slučaju Rezolucije o Srebrenci, dovela je do logičnog odgovora u kojem sabor ima dvije funkcije, smatra Savić.

"Prva, da integrira i dodatno učvrsti društvene, ekonomske, kulturne i političke veze svih Srba koji žive u ovoj regiji, a druga da se pošalje poruka svima koji planiraju neke političke ili parapolitičke akcije koje će ići na štetu srpskog naroda, a to neće proći bez ogromnog otpora i korištenja svih demokratskih instrumenata za to, što je i civilizacijska tekovina“, ističe Savić, koji ne vidi razlog za bilo kakve negativne reakcije iz Sarajeva ili Zagreba jer sabor nije usmjeren ni protiv koga.

Nisu svi Srbi podobni za sabor

Vučić je na sabor pozvao i Srbe iz Crne Gore i "sve one koji se ne stide svoje matice“, poručivši da će oni koji se stide naći kome će se žaliti.

Ipak, razvoj događaja oko priprema sabora i uzvanika pokazuje da ni svi Srbi nisu podobni za sabor. Zastupnik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović objavio je na svojim privatnim profilima na društvenim mrežama sastav delegacije ispred Narodne skupštine, u kojoj nema nijednog oporbenog zastupnika. Ističe da je sramotno da je u delegaciji Anja Ljubojević, koja je na mjesto potpredsjednice Narodne skupštine izabrana iz reda hrvatskog naroda.

 "Ovo je novi veliki skandal, jedan u nizu sramnih poteza Nenada Stevandića i režima, jer je jasno da je ovo uradio u dogovoru s Miloradom Dodikom, ali dobit će adekvatan odgovor i reakciju kakvu zaslužuju, a javnost u Srbiji će o svemu biti obaviještena“, napisao je Vukanović. Za DW kaže da se dva dana prije sabora nije znalo ni tko je pozvan ni što je tema.

"To je sve neozbiljno i populistički. Cilj je da se dobiju neki jeftini politički bodovi. Tu nema onoga što se očekivalo. Nevjerojatno je da se sabor zakaže pa otkaže, da ne znamo jesmo li pozvani ili ne. Osim naboja i patriotskih bodova, ne očekujem ništa“, kaže Vukanović. Najavljuje odlazak na sabor, ali ne da bude "dekor i sudjeluje u farsi sabora", nego kako bi dao do znanja da mu ne treba vodič za dolazak u Beograd. 

"Manifestacija patriotizma" mogla bi dobiti dodatnu notu s obzirom na to da Milorad Dodik na sabor u Beograd dolazi odmah nakon posjeta Rusiji i sastanka s Vladimirom Putinom. To je i svojevrsna poruka Aleksandru Vučiću, smatraju analitičari, koji ovaj čin vide kao odbijanje Dodika da ga Srbija tretira kao Kosovo.

"Na dan sabora dolazim iz Rusije i na njemu će se okupiti svi segmenti srpskog društva. Na saboru ćemo usvojiti deklaraciju koja bi trebala sadržavati smjernice kojim putem ćemo ići dalje, kao i odgovore na aktualna pitanja“, poručio je Dodik iz Rusije, koji se peti put od početka rata u Ukrajini sastao s Putinom, jedanaesti od 2014. godine. Upravo ta činjenica je indirektna poruka Vučiću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.