U Australiji raste broj ubijenih žena

Foto: Instagram

IZRAELSKO-arapska studentica, 21-godišnja Aya Maasarwe, ubijena je u Melbourneu kada se pješke noću vraćala kući.

Njezina smrt izazvala je brojne rasprave o nasilju nad ženama u Australiji, prenosi BBC.

Aya je sudjelovala u razmjeni studenata, a Australiju je odabrala jer je, po njezinom mišljenju, sigurnija od drugih ponuđenih mjesta.

U posljednje vrijeme, u Australiji se dogodilo nekoliko sličnih ubojstava koji su izazvali ljutnju, strah i zabrinutost australskog stanovništva.

Što kažu statistike?

Australska služba za statistiku navodi da je gotovo svaka treća australska žena doživjela neku vrstu fizičkog nasilja, a svaka peta je pretrpjela seksualno nasilje. Također, statistike pokazuju kako je jedna od 10 žena iskusila nasilje od strane stranaca.

Kod Aboridžina i Torres Strait otočana stopa nasilja je još veća.

"Sve češće su žene ozlijeđene ili fizički ili emocionalno u vlastitom domu. Nasilje nad ženama nerijetko završi ubojstvom. Ovo je ozbiljan problem. Ne spada u krizu, više je problem tekuće rodne moći u australskoj kulturi", rekla je stručnjakinja za socijalni rad sa Sveučilišta u Sydneyju, Ruth Philips.

Što se dogodilo posljednjih godina?

Povećava se broj ubojstava koja uključuju žene i djecu na nacionalnoj razini. Javna rasprava odjeknula je Australijom prošle godine kada je ubijena komičarka Eurydice Dixon. U sljedećih nekoliko mjeseci 11 žena je umrlo u nasilnim okolnostima.

"Nasilje nad ženama upozorava nas na problem. Može se reći kako je nasilje skrivena epidemija zlostavljanja koja je uvijek među nama", rekao je istraživač obiteljskog nasilja sa Sveučilišta Melbourne, profesor Kelsey Hegarty.

UN navodi da je nasilje nad ženama u Australiji "uznemirujuće uobičajeno", ali stručnjaci kažu da nije u razmjerima kao u razvijenijim zemljama, npr. Americi.

Australska vlada je 2012.godine pokrenula politiku protiv nasilja pod nazivom Nacionalni plan za smanjenje nasilja nad ženama i njihovom djecom.

"Nasilje nad ženama i njihovom djecom u potpunosti će biti iskorijenjeno kad se žene budu osjećale sigurno, poštovano i cijenjeno, te kada se budu tretirale kao jednake u privatnom i javnom životu", rekla je Kate Jenkins, australska povjerenica za seksualnu diskriminaciju. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.