U Amsterdamu uhićen švedski pilot koji je 13 godina letio sa lažnom letačkom licencom

NA AMSTERDAMSKOM aerodromu Schiphol danas je uhićen 41-godišnji švedski pilot koji je 13 godina upravljao zrakoplovima na komercijalnim letovima za nekolikoeuropskih zračnih prijevoznika, a svo to vrijeme imao je lažnu letačku dozvolu, prenosi danas britanski Daily Mail.

Švedskog pilota, čiji se identitet ne navodi, nizozemska je policija uhitila u trenutku kada je sjeo u pilotski stolac Boeinga 737 turske aviokompanije Corendon, koji je do Ankare trebao prevesti 101 putnika.

Polica je objavila kako 41-godišnji Šveđanin u svojoj letačkoj knjižici ima preko 10.000 sati leta za nekoliko britanskih, talijanskih i belgijskih zračnih prijevoznika, te da je posljednje dvije godine letio za turski Corendon, a svo to vrijeme njegova je licenca bila lažna, odnosno krivotvorena. Istragom je utvrđeno da je Šveđanin svojedobno posjedovao pilotsku dozvolu, no ona je odavno istekla, a uz to nije važila za velike putničke zrakoplove.

Sam si počupao pilotske epolete i priznao prijevaru

Zanimljivo je kako pilot u trenutku uhićenja policajcima nije pružao nikakav otpor, a nizozemska je policija objavila i da je sam skinuo pilotske epolete sa svoje letačke uniforme uz konstataciju kako mu je "jasno da je njegova prijevara konačno izašla na vidjelo".

Turska je kompanija za redovni let iz Amsterdama za Ankaru osigurala drugog pilota, a lažni je pritvoren zbog krivotvorenja dokumenata i letenja bez valjane letačke licence, te će sud u Haarlemu u subotu odlučiti o daljnjem postupanju u ovom slučaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.