Tvrdokorna ljevičarka Martina Aubry želi postati prva francuska predsjednica

MARTINE Aubry, 60-godišnja šefica Socijalističke stranke, pokrenula je predizbornu kampanju kako bi postala prva predsjednica u povijesti Francuske. Njeni napori bit će usmjereni na omekšavanje svog imidža tvrdokorne ljevičarke i pokušaje da privuče glasače centra koji su razočarani Sarkozyjem.

Bivša ministrica rada, najpoznatija po stvaranju 35-satnog radnog tjedna u Francuskoj, je u svom govoru u Lilleu, čija je gradonačelnica, izrazila da će se fokusirati na ostvarivanje sna o Francuskoj kao zemlji jednakosti, a ne polariziranom društvu koje će iza sebe ostaviti Sarkozy, piše Guardian.

Francuska ljevice je favorit za osvajanje narednih predsjedničkih izbora koji će se održati na proljeće sljedeće godine, a kandidatura Martine Aubry označila je početak prvog predizbornog natjecanja za nominaciju Socijalističke stranke po uzoru na američki sistem. Favorit za dobivanje njihove nominacije, koja će biti dodijeljena u listopadu, je Francois Hollande, bivši šef stranke i centrist koji uživa povjerenje srednje klase. No Aubry, koja je više lijevo orijentirana, mu se polako približava. Osim njih dvoje, očekuje se da će u utrci za nominaciju Socijalističke stranke sudjelovati i Segolene Royal, koju je Sarkozy porazio 2007. godine, i mladi parlamentarni zastupnici Arnaud Montebourg i Manuel Valls.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.