Tusk upozorava: Istječe vrijeme za dogovor o Brexitu

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Vijeća Europe Donald Tusk poručio je danas nakon sastanka s britanskom premijerkom da vrijeme za dogovor o Brexitu istječe.

"Vrijeme istječe, a postoje velike prepreke koje trebamo prijeći prije dogovora o Brexitu", rekao je Tusk, prenosi CNN.

Sastanak s Theresom May

Vođe Europske unije i britanska premijerka Theresa May sastali su se danas na neformalnom sastanku u Salzburgu. Iako su izjave prisutnih bile prijateljske i pozitivne, Tuskova izjava otkrila je da ključna pitanja i dalje nisu riješena, primjerice pitanje irske granice.

Tusk je u kratkoj izjavi poručio kako su najnoviji prijedlozi Therese May i članova njezinog kabineta pozitivan napredak, o pitanjima oko granice s Irskom, kao i pitanjima oko ekonomske suradnje, mora se još pregovarati i na njima se još treba raditi.

Ako se ne postigne dogovor, Velika Britanija riskira da sljedećeg ožujka izađe iz Europske unije s velikim  posljedicama. Engleska banka upozorila je kako bi došlo do pada cijena nekretnina, brojni poslovi bi bili ugroženi, a osim toga, zabrinute su i aviokompanije. One se brinu kako će sporazumi o zračnom prostoru iznad Velike Britanije koji su na snazi funkcionirati nakon Brexita.

"Sat otkucava"

Tusk je još jednom poručio da sat otkucava te da Velika Britanija mora napustiti Europsku uniju do 29. ožujka sljedeće godine.

"Danas možda ima više nade, ali vremena je svakako sve manje. Stoga svaki preostali dan moramo iskoristiti za razgovore", zaključio je.

Očekuje se da će se večeras Theresa May na večeri obratiti svojim kolegama iz Europske unije, a kako piše CNN, očekuje se i da će odbiti nove prijedloge Michaela Barniera, glavnog pregovarača za Brexit s Europskom unijom, vezane za irsku granicu.

Sutra će se, pak, lideri Europske unije sastati bez Therese May kako bi razgovarali o Brexitu, a Tusk je najavio i da će se u studenome održati poseban summit o Brexitu. Poručio je kako se nada da će se na tom summitu finalizirati dogovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.