TUČNJAVA S POLICIJOM Prosvjedi u Parizu pretvorili se u nerede, pogledajte snimke

Screnshot: Euronews

VIŠE od tisuću maskiranih ljevičarskih prosvjednika u crnom izazvalo je nerede na prvomajskim demonstracijama u Parizu, razbijajući prozore, bacajući molotovljeve koktele i paleći automobile.
 
Anarhisti, antikapitalisti i antifašisti, zbog svog tradicionalnog odijevanja u crno poznati po imenu Crni blok, još jednom su iskoristili veće mirne prosvjede kako bi izazvali kaos i sukobili se s policijom, odazivajući se na pozive za Dan revolucije na Prvi maj. 
 
 
Razbili izloge McDonald'sa i Renaulta, palili aute i skutere
 
Kako javlja France 24, razbijali su izloge McDonald'sa na lijevoj obali Seine, kao i prozore garaže Renaulta. Militantni prosvjednici izazivali su policiju, izvikivali antifašističke slogane i nosili baklje i antivladine i antikapitalističke transparente, ali i sovjetske zastave. 
 
 
Jedan od slogana koje su anarhisti izvikivali bio je ''Svi preziru policiju''. Neki su na glavama imali balaklave, a drugi gas-maske. Nakon što su razbili izloge McDonald'sa, zasuli su ih molotovljevim koktelima. Drugdje su palili kante za smeće, automobile i skutere, pa čak i građevinski buldožer koji im se našao na putu.
 
 
Glavni prosvjed, na koji je Crni blok upao, organizirao je veliki francuski sindikat CGT povodom pedesete godišnjice povijesnih prosvjeda u Parizu 1968. Usto, poseban poticaj za prosvjed bile su ekonomske reforme predsjednika Emmanuela Macrona i njegove vlade, kojima se sindikati ogorčeno protive. Željeznički radnici nedavno su stupili u štrajk za koji tvrde da će trajati tri mjeseca, zbog planiranog preustroja državnih željeznica SNCF. 
 
Premijer Gerard Collomb osudio je nasilje i poručio da će vlasti učiniti sve u svojoj moći kako bi uhitile odgovorne. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.