Trumpova administracija: Moguće su nove sankcije Iranu

Foto: EPA

MEĐUNARODNA skupina za financijsko djelovanje (FATF) kojom predsjedaju Sjedinjene Države, zatražit će od Irana da donese mjere za suzbijanje pranja novca, za što će mu odrediti rok, a potom i sankcije ne bude li ga poštovao, rekao je dužnosnik Trumpove administracije.

U jednoj od jutarnjih objava na Twitteru o krizi između Teherana i Washingtona nakon što je Iran u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu, predsjednik Trump je u petak rekao: "Sankcije bole i još su neke dodane tijekom noći."

Još u veljači najavljena mogućnost novih sankcija

Ministar financija Steven Mnuchin je takvo pooštravanje financijskog nadzora nad Iranom najavio u govoru koji je u petak održao na Floridi na plenarnom zasjedanju FATF-a.

"FATF je reagirao na namjerno odbijanje Irana da ukloni nedostatke što se tiče pranja novca i financiranja terorizma zatraživši jači nadzor nad poslovnicama i podružnicama financijskih ustanova koje imaju sjedište u Iranu", rekao je ministar financija Donalda Trumpa.

Dodao je da je FATF pozvao na "ponovno uvođenje novih mjera ako Iran ne pokaže napredak".

FATF je još u veljači rekao da "ako Iran do lipnja 2019. ne donese ostale zakone u skladu sa standardima GAFI-ja, zatražit će jačanje kontrole" financijskih ustanova.

Prije godinu dana vratili sankcije Iranu

Čelnik Trumpove administracije je rekao za AFP da će u petak objaviti rok za prilagodbu iranskih financijskih sustava.

Zadaća FATF-a, koji ima 38 zemalja članica, jest ozdraviti međunarodni financijski sustav potičući donošenje zakona o suzbijanju pranja novca i financiranja terorizma.

Trumpova administracija je prije godinu dana vratila sankcije Iranu zbog njegova nuklearnog programa, a u travnju je uvrstila Čuvare revolucije, ideološku vojsku iranskog režima, na svoju crnu listu "inozemnih terorističkih organizacija".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.